Refuse, azaz utasítsd vissza! Ez azt jelenti, hogy minden egyszer használatos (főleg műanyag) terméket cserélj le tartós, többször használatos dologra. Leírom nekem hogyan indult, én miket cseréltem le, hátha te is kedvet kapsz.

Felfigyeltem arra, hogy mennyi szemetet viszek haza, el kezdte szúrni a szememet a műanyag, illetve az egyszer használatos dolgok. Tettem megfelelő lépéseket. Sokat olvastam és kutakodtam ebben a témában. Szántam rá időt és egy kis pénzt, ami mára sokszor megtérült. Új dolgokat tanultam, például varrni.

A hulladékcsökkentést kezd a konyhában.

Én ott kezdtem, nekem könnyebb volt, mint a fürdő. Tehát, először is az 5R szabály szerint, utasítsuk vissza az egyszer használatos dolgokat, illetve, azokat, amikre valójában nincsen szükségünk. Tehát, első lépésként, ha van varrógéped, vagy tűd, cérnád akkor készíts függöny darabokból zsákot a gyümölcsnek, zöldségnek, vagy maradék vászonból vászonzsákot, a pékárunak. Ha nincs lehetőséged, akkor vásárolj valakitől, vagy a zöldboltokban.

Egyszer használatos termékek helyettesítése

Ami még egyszer használatos, az a konyhai papírtörlő! Én úgy csináltam, hogy a régi kicsit már lyukas és foltos konyharuháimat felvágtam, olyan két tenyérnyi méretűre. Később vettem tetra pelenkát, abból elég sokat ki tudtam vágni. Nagyon jó a nedvszívó hatása! Ezeket egyszerűen egy fiókban tárolom a konyhapult alatt, így mindig kéznél van, ha kell. Ha olajban sütök, akkor természetesen ezeket nem használom, hiszen sokkalta több vízbe kerülne kimosni, így nem éri meg. Ilyenkor egy fém rácsra szedem ki a zöldségeket és hagyom lecsepegni. Ezeknek a “rongyoknak” a mosása igen egyszerű. Mielőtt kimosnám mosószódás és nátrium-perkarbonátos (oxigénes feherítő) vízbe áztatom egy éjszaka vagy néhány órát, majd 70-80 fokos vízben kimosom (géppel persze)! Ennyi

Plusz egy ami nem biztos, hogy mindenkit érdekelhet az a szívószál! Ha sokszor szoktál eljárni otthonról vagy csak szereted szívószállal inni az italokat, akkor érdemes beszerezni fém/bambusz szívószálat. Nekem négy darabos készletem: van kettő egyenes, kettő hajlított és hozzávaló tisztító kefe! Utazáskor nagyon jól tud jönni, mindig van a táskámban, hiszen kis helyet foglal el, és ha limonádét innék valahol, akkor csak előveszem (a menta és a citrom miatt könnyebb így meginni, szerintem).  

Tehát először is utasítsuk vissza az egyszer használatos dolgokat, például a nejlont. Legyen ez az első lépés, amit megteszel.

Bízom benne, hogy tetszett ez a bejegyzés is, és kedvet kaptatok, hogy ti is elkezdjétek a hulladékmentes életet. Apránként kis lépésekben mindenkinek sikerülhet.

Nem az a fontos, hogy mindent tökéletesen csináljunk, hanem, amit csak tudunk tegyünk meg egy élhetőbb bolygóért és az egészségünkért!

Sziasztok, Anna!

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999