vegán életmód

Hogyan váltottam életmódot?

Sziasztok!

A másik nagy kategória, amiről írni szeretnék az a veganizmus. Elmesélem nektek, én hogyan kezdtem, milyen nehézségeim voltak/vannak és hogyan is alakult ki ez nálam.

Először is nagyon ellene voltam a vegán életmódnak, nem értettem, hogyan lehet csak zöldségeket,gyümölcsöket és gabonát enni. Butaságnak tartottam és nem egy fenntartható életmódnak, mindezt a saját szűk látókörömnek tudhattam.

Még középiskolás koromban tartottam egy napi 🙂 vegetáriánus napot! Nem tetszett, úgy éreztem éhes vagyok és csak rosszul leszek. Miért buktam el? Egyrészt szerintem nem voltam elég érett ahhoz, hogy felfogjam mit is jelent ez az életmód, másrészt tájékozatlan voltam. A veganizmus sokkal többet jelent annál, hogy nem eszünk semmilyen állati eredetű ételt. Ez egy életmód, itt nemcsak a táplálkozásról kell beszélni. A veganizmus az egy állatjogi mozgalom, az állatokért van és nem értünk. Az, hogy javul az egészségi állapotunk, frissebbek leszünk csak egy jó következménye. Aki vegán, az nem visel bőrből/tollból/gyapjúból készült ruhákat,táskákat cipőket stb. Nem vásárol olyan bútorokat vagy kozmetikai termékeket, amik állatokból vannak vagy éppen állatokon tesztelték. Elutasít minden olyan tevékenységet, amik az állatok szenvedésével, kínzásával és megölésével jár. Ez a jelentése, így lehet a legjobban leírni mi is ez az életmód. Nézzük nálam mit jelent… persze ezeket is.

Rengeteget olvastam ebben a témában, elkezdtem követni olyan embereket, akik ezzel foglalkoznak, youtube videokat,dokumentum filmeket néztem, orvosokat hallgattam meg. Csak az egészségem számított, ezért vágtam bele, a nem ártás a legjobb velejárója a vegán életmódnak,számomra. Nálam az egészségem miatt kezdődött.

Én nem vallom magam teljes mértékben vegánnak ezt szeretném leszögezni, de ez nem jelenti, hogy nem vagyok akkor jó ember, vagy nem szeretem és tisztelem az állatokat.

Miért is nem vagyok teljesen vegán? Mert eszem mézet! Ez az egyetlen állati eredetű étel/termék, amit nem szeretnék elhagyni, mert túlságosan is egészséges. Bio gazdálkodásból vásárolom a mézet (ismerem az illetőt, aki ezzel foglalkozik). Meg lehet vetni, hogy kizsákmányolom a méheket, de szerintem van az a módszer, amikor szimbiózisban tudunk élni velük.

Másrészt van bőr csizmám és toll kabátom, de ezek nagyon régiek,használhatóak és csak azért nem fogom kidobni őket, mert vegán lettem. Figyelek a környezetemre is, tudjátok “zero waste”. 🙂

2018 nyarán kezdődött el nálam minden, ami teljesen megváltoztatta az életemet, és átalakította az életmódomat sokkalta jobb irányba. Hiszen ekkor találtam rá Bea Johnson könyvére, a zero waste otthon-ra. Elindultam a környezetvédő úton, és ebből, illetve a jóga iránti érdeklődésemből született meg bennem a vágy a vegán életmódra. Emlékszem szeptemberben kezdtem el, hogy hetente csak kétszer-háromszor ettem húst. Tejtermékeket csak laktózmenteset (intoleranciám van),de azokat is nagyon keveset. Azon kaptam magam, hogy nem kívánom a húst. Már szinte egyáltalán nem ettem. Akkoriban még vásároltam, hiszen a párom/szerelmem/mindenem, de csak hívjuk őt Tominak 🙂 még rendszeresen evett mindent. Majdnem két hónap telt el úgy, hogy nem ettem húst, tejtermékeket már szinte egyáltalán, átálltunk a mandulatejre, csak sajtokat ettem nagy ritkán. Aztán eljött a december, és a karácsony… készítettem magamnak vegán menüt otthonra és azon kaptam magam, hogy élvezem, hogy jól vagyok és változik a szervezetem. Teljesen lemondtam a húsról, halról, tejtermékekről és a tojásról is. 

2019 januárjától már semmilyen állati eredetű termékeket nem eszem, nem vásárolok. Tomi is átállt, vagyis csak itthon, de úgy gondolom ez nagy lépés tőle és büszke vagyok rá. Láthatjátok, hogy idő kellett ennek is, hogy megérjen a gondolat, a vágy bennem, hogy ez lesz számomra a legjobb. Ma már, ha látok húst a piacon csak a szenvedést látom. Megölni egy állatot egy ÉLŐLÉNYT, csak azért a pár perc élvezetért, amit az étel nyújt…  

Voltak nehézségeim az elején, mert nem tudtam, hogy mit is csinálok. Nem értettem, hogy csak zöldségen és gyümölcsön hogyan fogok megélni, és hogy leszek képes élni hús nélkül. A megszokott ízek majd biztos hiányozni fognak… soha többé nem ehetem anya húslevesét, mama rántott húsiját. Először elszomorított és megkérdőjeleztem magamban, hogy mennyire jó is ez nekem, hiszen le kell mondanom finom és számomra jó dolgokról. Tudjátok mi billentett át? Két dokumentum film és a rengeteg video, hogy milyen ártalmas is a hús és a tej fogyasztás az emberi szervezet számára. Ezeket majd lentre belinkelem.

Miután megnéztem azt a bizonyos két doku filmet, már a húslevesre rá se tudtam nézni, a rántott húst nem kívántam. Boldog voltam, mert rájöttem semmilyen lemondással nem jár ez az életmód,ezernyi új ízre találtam. Sokkalta többet ad, mint ételt, a vegánság felszabadít és boldoggá, teljessé teszi az embert. Úgy érzem, minden sejtem fellélegzett, hogy végre tiszta, egészséges tápanyaggal segítem őket. Soha se voltam ennyire jól a bőrömben. Soha se éreztem még ezt a fajta frisseséget, a viatlitást és a teljes boldogságot. Az életünk nem csak az evésről szól erre már rájöttem, az csak azért kell, hogy éljünk. A Földön mindannyian egyenlőek vagyunk, és nem csak a más bőrszínűek, más vallásúak de az állatokkal is egyenlőek vagyunk! 

Tudom, hogyan sokan azért nem is érdeklődnek a téma iránt, és azért nem nézik meg ezeket a filmeket mert félnek. Félnek attól, hogy mit fognak szólni a barátai, a családtagjai. Félnek maguktól!

 

Lehet, hogy ez a bejegyzés kicsit hosszúra sikerült és talán túlzásokba is estem, de nagyon nagyon feldühít és elkeserít, hogy sokan nem látják igazán mit esznek/tesznek. 

Tedd félre a kognitív disszonanciádat és nézd meg a filmeket, vagy csak a videokat és kezd el, apró lépésekkel. Nálam sokkalta okosabbak írnak ebben a témában, beszének róla, tehát olvass és érdeklődj iránta. 

 

A következő bejegyzésben recepteket osztok meg veletek, tippeket honnan inspirálódjatok.

Köszönöm, hogy végig olvastad! 🥰🌱

Anna