A kurkuma jótékony hatásai, recepttel

A kurkuma az egyik legjobb gyulladás csökkentő fűszer. Tudtad, hogyha fekete borssal fogyasztod 2000-szer nagyobb hatást érhetsz el? Mit érdemes még tudni a kurkumáról? Tarts velem és megtudod, ráadásul a cikk végén egy finom vöröslencsés curry receptjét is megtalálod.

Minden, amit a kurkumáról tudni kell!

A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Nyersen az íze enyhébb, mint szárított formájában, de úgy sem kiemelkedő az ízhatása.

Ajánlott napi adag egy negyed teáskanálnyi őrölt kurkuma. Túladagolása nem okoz problémát, de úgyse bír az ember, annyit megenni belőle. A legjobb fekete bors társaságával fogyasztani, mert úgy 2 ezerszer nagyobb dózisban jelenik meg a vérben. Tehát, ha minden nap belekeversz egy kis kurkumát az ételedbe a lehető legjobbat teszed a szervezeteddel.

Mire is jó a kurkuma?

  • Hatékony kezelést nyújthat reumás ízületi gyulladás esetén
  • Eredményesen kezeli a kopásos ízületi gyulladást és az egyéb gyulladásos betegségeket, mint például a Lupus vagy a gyulladásos bélbetegséget.
  • A kurkumin képes vissza programozni a ráksejtekben az önpusztító mechanizmust, tehát segít a rák kialakulásának megelőzésében. 
  • A kurkuma fogyasztás hat az emésztésre, vértisztító tulajdonságú.
  • láz, fertőzések, ízületi fájdalmak, májbetegségek ellen, gyomorégésre, bélgörcsökre, méregtelenítésre is tökéletes
  • epekő oldására
  • Alzheimer kór megelőzésére és kezelésére
  • Segít megelőzni a cukorbetegséget
  • Fekete borssal 2000-szer nagyobb hatást érhetsz el

Ha szójával fogyasztod kettős csapást mérhetsz a krónikus ízületi gyulladásra. A tofurántotta klasszikus kurkuma-szója párosítás. Curry-s ételeket pl.: csicseriborsó curry, vöröslencsés curry, kurkumás levest készíts, használd bátran az indiai konyha receptjeit.

Vöröslencsés curry

Egy nagyon gyors receptet hoztam nektek, hiszen manapság mindent azonnal akar az ember.

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 3-4 db közepes gomba (nálam ez most vargánya)
  • fokhagyma
  • kb fél bögrényi vöröslencse
  • kb fél bögrényi kuszkusz
  • só, bors
  • egy teáskanál curry
  • fél teáskanál kurkuma
  • csipet őrölt kömény (elhagyható vagy római kömény is lehet)
  • olívaolaj
  • víz

Elkészítése:

Vágd apróra a sárgarépát és a gombát. Egy mély serpenyőbe melegíts olajat, ezen pirítsd meg a répát, majd add hozzá a gombát is. Fűszerezd alaposan be, add hozzá a curry-t, kurkumát, sót , kömény, fokhagymát és a borsot. Keverd bele a vöröslencsét és öntsd fel vízzel, hogy éppen ellepje.

Nagyjából 15 percig főzd, ha kell még közben önts rá vizet. A végén keverd bele szárazon a kuszkuszt, pár percig alacsony lángon főzd még. Kóstold meg, ha kell fűszerezz utána.

Ha elkészítettétek osszátok meg és jelöljetek meg rajta.

Anna

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket! Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből! Feliratkozás után eléred a VIP recepteket! Automatikusan kapsz egy 10%-os kupont Jankánál!