Zero Waste

Refuse – utasítsd vissza az egyszer használatos dolgokat

Refuse, azaz utasítsd vissza! Ez azt jelenti, hogy minden egyszer használatos (főleg műanyag) terméket cserélj le tartós, többször használatos dologra. Leírom nekem hogyan indult, én miket cseréltem le, hátha te is kedvet kapsz ☺

A hulladékcsökkentést kezdjük a konyhában. Én ott kezdtem, nekem könnyebb volt, mint a fürdő. Tehát, először is az 5R szabály szerint, utasítsuk vissza az egyszer használatos dolgokat, illetve, azokat, amikre valójában nincsen szükségünk. Tehát, első lépésként, ha van varrógéped, vagy tűd,cérnád akkor készíts függöny darabokból zsákot a gyümölcsnek, zöldségnek, vagy maradék vászonból vászonzsákot, a pékárunak. Ha nincs lehetőséged, akkor vásárolj valakitől, vagy a zöldboltokban.

Én mamát kérdeztem meg, hogy van-e felesleges vászna, vagy olyan lepedője, amit nem használ. Aztán kaptam tőle egy hatalmas guriga kemény vászont. Ekkor döntöttem úgy, hogy vásárolok varrógépet, hiszen kézzel ezt a mennyiséget már lehetetlen lett volna megvarrni. Sokáig kutakodtam, hogy vajon melyik varrógép lenne jó nekem, nézelődtem használt áruk oldalán, adományboltokban, facebookon. Végül, pont árultak a Lidlben varrógépet,és azt vettem meg. Onnantól kezdve, nem volt megállás. Sokféle zsákot varrtam a mama vászonjából. Közben rájöttem, hogy a vászon súlya elég nagy, tehát kell egy könnyebb anyag. Akkoriban elég sokat rendeltem külföldről és úgy gondoltam, hogy rendelek, egy ilyen fehér zsákot behúzó zsinórral. Tulajdonképpen olyan, mint a mosózsák. Kétféle méreteben vettem, abból is 5-5 darabot. ennek nagyon örültem, és büszke voltam magamra, hogy milyen jót teszek a Földdel, hiszen nem tépkedem le a nejlont a gyümölcsért, zöldségért. Pedig bele se gondoltam, hogy a gyártása mennyi felesleges energiába került, a szállításról már ne is beszéljünk. Ezeket használtam elég sokáig, amikor az egyik csoportban láttam függönyből varrt zsákokat. Akkor döbbentem rá, hogy nem volt olyan jó ötlet ezeket a zsákokat megrendelni. Beszéltem erről másoknak is , beleértve a körmösömet, akinek volt otthon felesleges és megmaradt függöny anyaga. Így varrtam néhány zsákot magamnak, azokat kezdtem el használni. Bár legtöbbször nem teszem szütyőbe, csak a kosárba úgy ahogy van, a piacon pedig minden árusnál van egy kis vödör abba kell szedni és onnan megy egyenesen az én kosaramba. 😍

Nézzük milyen hibákat vétettem:

Először is újonnan vásároltam varrógépet. Utólag elgondolkodva rajta valószínűleg azért, mert nekem az kellett. Könnyen be tudtam szerezni, és új volt. Ehelyett azt kellett volna tennem, hogy egy kicsit türelmesebb vagyok, tovább keresgélek a neten, mert biztosan találtam volna megfelelőt.

Másodszorra ott buktam el, hogy a műanyagból készült zsákokat rendeltem, Kínából! Na azt egyáltalán nem kellett volna. Csak tudjátok, ahogy a neten keresgéltem, és akkor elkapott a vágy vagy nem tudom mi és rendeltem. Azt kellett volna tennem, hogy szépen elmegyek egy zöldboltba, és veszek egy két zsákot, vagy megvárom, amíg lesz varrógépem és készítek magamnak.

Mik azok, amiket jól tettem:

Felfigyeltem arra, hogy mennyi szemetet viszek haza, el kezdte szúrni a szememet a műanyag, illetve az egyszer használatos dolgok. Tettem megfelelő lépéseket. Sokat olvastam és kutakodtam ebben a témában. Szántam rá időt és egy kis pénzt, ami mára sokszor megtérült. Új dolgokat tanultam, például varrni. 🙂

Ami még egyszerhasználatos, az a konyhai papírtörlő! Én úgy csináltam, hogy a régi kicsit már lyukas és foltos konyharuháimat felvágtam, olyan két tenyérnyi méretűre. Később vettem tetra pelenkát, tudjátok, az volt régen a mosható pelus (szerintem) ☺, abból elég sokat ki tudtam vágni. Nagyon jó a nedvszívó hatása! Ezeket egyszerűen egy fiókban tárolom a konyhapult alatt, így mindig kéznél van, ha kell. Ha olajban sütök, akkor természetesen ezeket nem használom, hiszen sokkalta több vízbe kerülne kimosni, így nem éri meg. Ilyenkor egy fém rácsra szedem ki a zöldségeket és hagyom lecsepegni.
Ezeknek a “rongyoknak” a mosása igen egyszerű. Mielőtt kimosnám mosószódás és nátrium-perkarbonátos (oxigénes feherítő) vízbe áztatom egy éjszaka vagy néhány órát, majd 70-80 fokos vízben kimosom (géppel persze)! Ennyi ❤
Plusz egy ami nem biztos, hogy mindenkit érdekelhet az a szívószál!
Ha sokszor szoktál eljárni otthonról vagy csak szereted szívószállal inni az italokat, akkor érdemes beszerezni fém/bambusz szívószálat. Nekem négy darabos készletem: van kettő egyenes, kettő hajlított és hozzávaló tisztító kefe! Utazáskor nagyon jól tud jönni, mindig van a táskámban, hiszen kis helyet foglal el, és ha limonádét innék valahol, akkor csak előveszem (a menta és a citrom miatt könnyebb így meginni, szerintem).
Tehát először is utasítsuk vissza az egyszer használatos dolgokat, például a nejlont. Legyen ez az első lépés, amit megteszel.

Bízom benne, hogy tetszett ez a bejegyzés is, és kedvet kaptatok,hogy ti is elkezdjétek a hulladékmentes életet. Apránként kis lépésekben mindenkinek sikerülhet.

Nem az a fontos, hogy mindent tökéletesen csináljunk, hanem, amit csak tudunk tegyünk meg egy élhetőbb bolygóért és az egészségünkért!

GO GREEN!

Sziasztok, Anna!

A fotók egy része pinterestről való, a többi saját!