Zero Waste

Reduce- csökkentsd, amire nincs szükséged

Sziasztok! 

Második lépés a Zero Waste úton az legyen, hogy kezd el csökkenteni azokat a dolgokat, amikre nincs szükséged, és amiket nem tudsz visszautasítani. 

A túlfogyasztás napja évéről évre hamarabb érkezik el. A népességnövekedés és az ezzel járó túlzott fogyasztás az egyik legfőbb gond a Földön. Már nem érjük be annyival, amennyi a létfenntartáshoz kell, mindig többet szeretnék, luxusban szeretnénk élni, és nem csak olyan körülmények között, ami megfelelő, ami kényelmes. Én sem élek nomád körülmények között, de nem veszem magam körül olyan dolgokkal, amikre valójában nincs szükségem, vagy nem segíti a mindennapjaimat, ami nélkül nem tudnék élni. Gondoljunk mindig arra, hogy azok a felesleges dolgok, amikkel körül vesszük magunkat csak tárgyak, meg tudunk lenni nélkülük.

“Ha keveset birtokolsz az életben, valószínűleg keveset kell majd aggódnod. Ha sokat, sok vesztenivalód lesz. “  – Rick Ray, a 10 kérdés a dalai lámához című dokumentumfilmjében. 

Én úgy kezdtem a fogyasztásom csökkentését, hogy szelektáltam otthon. Azokat a dolgokat (ruha, használati cikk), amiket eladni már nem tudtam, de még használhatóak voltak leadtam a Cseritibe. Szelektálni jó dolog, mert az ember átlátja, hogy mennyi felesleges dologgal, kacattal tudja magát körülvenni. Voltak olyan dolgok, amire azt gondoltam, hogy még szükségem lesz, ezért egy dobozba raktam őket és elérhető helyre raktam. Ha egy hónap múlva is ugyanúgy voltak benne a dolgok, tehát nem használtam, akkor azok is mentek az adományboltba. Rájöttem, hogy az egyszerűbb élet, boldogabb és kifizetődőbb. Igyekszem mindig csak azt megvenni amire tényleg szükségem van. (Van, amikor nekem se megy, mert nem vagyok tökéletes) 

Például: nagyon szeretem az illatos gyertyákat, de nem szeretem őket takarítani. Régen, akárhányszor  az ikeaban jártam, vettem egy két illatos gyertyát. Volt, amiket nem is akartam meggyújtani, mert szépek voltak. Viszont ezek csak porfogok. Ezért úgy döntöttem, hogy elhasználom őket, és mindig csak egy vagy maximum két gyertyám lesz. Ahogy elfogynak akkor veszek újat. 

A lakás dekorációval úgy vagyok, hogy minnél kevesebb van annál jobb. Nagyon tetszenek a különféle dísztárgyak, de tudom, hogy egy csomó időmet elvenné azoknak a takarítása. Kiválasztottam néhányat a kedvenceim közül és csak azokat tartottam meg. Így több időm van, hiszen minnél kevesebb tárggyal veszem magam körül, annál szabadabb vagyok. Persze ez érvényes a ruhára, cipőre és táskára is. Nem vettem magamnak öltözködési cikket már több, mint fél éve, se újat se használtat. Csak azért mert valami akciós, vagy jó áron van, nem veszem meg, ha nincs rá szükségem, vagy nem viszi előre a személyes fejlődésemet. 

 

Vásárláskor mindig gondold át, hogy tényleg szükséged van-e arra az árura. A fogyasztásod csökkentése, illletve az optimalizálása a legjobb módja a háztartási hulladék csökkentésére. Minden lehetséges vásárlást kérdőjelezz meg. Gondold végig a termék életciklusát és olyat válassz amit legjobb esetben újra tudsz használni vagy legalább újra tudsz hasznosítani. 

A csökkentés lényege az, hogy legyünk tisztában a jelenlegi fogyasztói szokásainkkal és találjuk ki, hogyan redukálhatjuk a nem fenntartható szokásokat. 

Hogyan kezd el?
  • Kezdj el szelektálni otthon. Minden, amit egy hónapja (ruhánál fél év) nem használtál válj meg tőle.
  • Vedd sorba, hogy mire van szükséged. Ha téged boldoggá tesz 15 gyertya akkor legyen annyi, de nem tudod hova tenni a sok konyhai kütyűt?… akkor add el. 
  • Vásárláskor tényleg mindig csak azt vedd meg, amire szükséged van, de azt is kétszer gondold át.
  • Olvass és nézz YouTube videókat a minimalizmus témában, sokat segíthet (lent a link)
  • Ha új dolgot kell beszerezned, pl: használati cikk, tv, vagy szekrény, először nézz szét a használt dolgok piacán (jófogás, Facebook csoportok, bolhapiac, stb.)
  • Mindig a minőségre törekedj, ne a mennyiségre. Lehet, hogy egy lenvászon ing drágább, de tovább fog tartani, mint az olcsóbb.
  • Ne az legyen, hogy ha tönkre megy veszek másikat, mert olcsó volt. Becsüld meg, amid van, adj ki rá több pénzt, ha kell, támogasd a hazai termelőket, vállalkozásokat. 

Tudom, hogy sok mindenkinél a több kiadás gondot jelent. De ha tényleg csak azt veszi meg az ember, amire szüksége van, akkor az egyszeri nagyobb kiadás sokkal jobban megéri.

Legyen a vásárlásod ésszerű és szükséges, ne impulzív és szórakozás. 

Köszönöm, hogy végig olvastad! 

Anna

Minimalizmus: 
https://youtu.be/v0tAGr_Y9ds
https://youtu.be/mMJyciKAXoU
https://youtu.be/dGu4epuBEww