vegán életmód

A tej

Ha már megtetted az első lépést a vegánság felé, itt az ideje hogy beleássuk magunkat a tej dologba. 

Míg a húst elhagyni talán könnyű, hiszen rengeteg dologgal lehet helyettesíteni vagy csak elhagyni, addig a tejtermékeket már sokkal nehezebb, hiszen szokásaink, hagyományaink és némi függőségeink kötnek hozzá. A tejről nekem könnyen ment az átállás, de a sajtról már nem annyira.

A tehéntej a borjú növekedését szolgáló folyadék. Erre való. Nincs a földön sem emberi, sem más olyan fejlődő szervezet, akinek szüksége lenne a tehén anyateje, ugyanúgy ahogy nincs szükségünk zsiráf-vagy egértejre sem. A legtöbb ember a földön laktózérzékeny. Ez így normális! Miért termelné a tested azt az enzimet, a laktázt, az elválasztás, a csecsemőkor után? Nincs semmi értelme. A tej egy rizikós élelmiszer emberi fogyasztásra. A tehéntejben található fehérje a leginkább allergizáló összetevő. Ekcémát,aknét, szorulást, savas refluxot, vashiányt, vérszegénységet stb. okoz! 

Az afroamerikaiak 73 %-a laktózérzékeny, az ázsiaiak 95 %-a, amerikai őslakosok 70 %-a és latin amerikaiak 53 %-a!! Náluk a legalacsonyabb a tejfogyasztás. 

Van különbség a bio tej és a sima tej között? Nincs! A tej hormonnal telített folyadék. Nemi hormonokat telített, és a természetes nemi hormonoknál, mint az ösztrogén, progeszteron nem számít, hogy sima tej vagy bio tej. A tej hormonok nélkül elképzelhetetlen. Az organikus tejtermékekben, ugyanannyi telített zsír, koleszterin és galaktóz van. A tejtermékekben általánosságban nagyon sok más dolog is megtalálható, mint például a genny. Lényegében a sajt összetömörített tehéngenny. Blaaah. 

A sajt:

Colin Campbell (táplálkozástudományok világszerte elismert tudósa) kutatótól tudjuk, hogy a kazein, ami a tejfehérje jelentős részét adja, az egyik legerősebb rákkeltő anyagok közé tartozik. A kazein, ami a fő fehérje a tejtermékekben és a sajtokban, az ember emésztőrendszerében szétbomlik, egy olyan anyagra, amit kazomorfinnak hívnak. A kazeinből származó morfinszerű vegyület, az agyban hat és ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, amelyekhez a heroin. Nem ugyanolyan erős a hatása, de elég erős ahhoz, hogy újra és újra fogyasztásra késztessen, annak ellenére, hogy hízol és egészségtelen leszel, mint voltál. A sajt csalogatja az embereket. Az emberi anyatejben 2,7 g kazein van literenként, míg a tehéntejben 26 g. Nem csoda, hogy függőséget okoz.

Azt is tudjuk, hogy a tejtermékekben található telített zsírok és kazein elősegítik a szívbetegségek kialakulását, illetve súlyosbítja azokat. Ugyan ez a helyzet a csonttörésekkel és csontritkulásokkal is. A tejtermékeket el kellene felejtenünk. Sokat halljuk, hogy a tejet a kalcium miatt kell inni. A tej segít megelőzni a csontritkulást és az időskori csonttöréseket. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy azokban az országokban a legmagasabb a csonttörések és csontritkulások száma, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás.  A tejtermékeket összefüggésbe hozták az allergiával. Vagy közvetlenül okozzák az allergiát, vagy fokozzák a már meglévőt. Az akné, a pattanások tinédzserkorban, vagy felnőttkorban nem feltétlenül kellene, hogy jelen legyen. Sok esetben a tejfogyasztás okozza és amint megszűnik a fogyasztása a pattanások is megszűnnek.  A tejtermékek összefüggésben állnak a migrénnel is. A tejtermékek növelik a rák kialakulásának kockázatát, különösen a hormonháztartást érintő rákok kialakulását pl. mellrákot, prosztatarákot és petefészekrákot.  Szóval a legtisztább formájában sem az a fajta élelmiszer, amit meg akarnál vásárolni, mert kockázatos. 

Nekem is a legnehezebb volt a sajtról lemondani, nagyon szerettem. Szerencsére sokat segített az elhagyásban az, hogy eleve laktózérzékeny vagyok. Csak a kemény sajtokat tudtam megenni, de azokat is csak mértékkel, így lépésről lépésre lassan elhagytam a sajtokat. 

Tej és az erős csontok:

A tejtől nem lesz erős a csontozat. Kutatók tanulmányozták a csontok fejlődését gyermekeknél, hogy lesz-e csontrepedésük vagy sem. A legtöbb tejterméket fogyasztó gyermeknek nincs semmiféle védelme. Harvardi kutatók tanulmányozták az idős nők egy nagyobb csoportját 18 éven át. A tejivók nem voltak védettek a törések ellen, tehát az a mondás, hogy a tej erős csontokat épít, vagy megvédi a csontjaidat a későbbiekbe, pusztán egy legenda, egy marketing fogás! Azok az emberek akik tejet isznak, nagyobb eséllyel szenvednek csípő törést, lesznek daganatos betegségeik és rövidebb életük. Ahol a legmagasabb a tejfogyasztás ott fordul elő legnagyobb százalékban csontritkulás. (A kalciumról és arról, hogy milyen élelmiszerek tartalmazzák a legmagasabb arányban a következő bejegyzések között lesz.)

A tejtermékek növelik a rák kialakulásának kockázatát, különösen a hormonháztartást érintő rákok kialakulását pl. mellrákot, prosztatarákot és petefészekrákot. Szóval a legtisztább formájában sem az a fajta élelmiszer amit meg akarnál vásárolni, mert kockázatos. 

Itt jön a jogos kérdés, hogy akkor mit igyál a tej helyett. Rengeteg féle növényi alternatíva van már a piacon, mint például a rizstej, zabtej, mandulatej, szójatej vagy bármilyen más magból készült “tej”. Vagy te magad is elkészítheted, sok recept található a neten. Vagy nézd meg én hogyan készítem a mandulatejet. 

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE4MDUzMDQzMzA0MDk0MjIy?igshid=ugt0g4d71n73

Használhatsz rizstejszínt, zabtejszínt, amik tökéletesen megfelelnek például a gombapaprikáshoz vagy brokkolis pennéhez.  Indiai ételekhez használhatsz kókuszkonzervet, rakottkrumpliba használhatsz vegán tejfölt (dr.otker) és már léteznek vegán sajtok is(vegastar), amik nagyon finomak és hasonlítanak az eredetihez. 

Hogy kerül a tej a dobozba?

A tehenek szörnyű körülmények között vannak tartva, napi kétszer fejik őket több órán keresztül. Hogyan is kerül a dobozba a tej? Először is a tehenet mesterségesen megtermékenyítik. A bikát egy erre a célra kialakított eszközre csatlakoztatják és megfejik, majd a spermát egy hosszú csövön keresztül a tehénbe juttatják. Szó szerint megerőszakolják. A teheneknél 9 hónap a vemhesség, amikor megszül, akkor a borjút azonnal elveszik tőle. Egy kis részét megtartják fejős tehénnek (természetesen az anyjától elszakítva táppal etetve, mert a tej kell az embernek), a legtöbbet azonban azonnal vágóhídra viszik. Ismerős a borjúhús?…

A teheneket pedig egy fejőgépre csatlakoztatják és mindenféle gyengédség nélkül csak fejik. Azok az anyák, akik szoptattak gondolom ismerik azt az érzést, amikor tele van az emlőjük tejjel, feszít és fáj. Na mármost a teheneket csak napi kétszer fejik, ekkor vér és genny is kerül a tejbe (ami a pasztőrözéssel nem tűnik el) és a gép nem tudja mikor álljon le, tehát ha már fáj nekik, akkor is fejik. Minden évben kell szülniük és mikor tejet ad, akkor is megtermékenyítik és ugyanúgy fejik. Amikor már a testük és a lelkük feladja és összeesnek, elviszik őket a vágóhídra és belőlük lesz a hamburgerhús. A tehenekből egyre több és több tejet zsigerelnek ki. A 60-as években egy tehén évente átlagosan 1500 liter tejet adott. Ez mára tízezerre vagy még többre nőtt.

Mit szólnál, ha az újszülött csecsemődet elvennék tőled? A tehenek egy érző lények, akik nagyon ragaszkodnak a kicsinyeikhez. A kilenc hónapnyi vemhesség alatt ugyanolyan hormonok termelődnek a tehenekben, mint az emberekben, ugyanolyan kapcsolódás alakul ki. Amikor elszakítják őket tőlük sírnak, hetekig csak keresik. A tudomány szerint sok állatnak – köztük a tenyészállatoknak is – igen gazdag és mély érzelmi életük van. A természetben nincs még egy olyan erős kötelék, mint ami egy anya és gyermeke között van. Ezt a köteléket bontja meg a tejipar. A legborzalmasabb ipar!

Az idők kezdete óta számos kultúra virágzott anélkül, hogy tejet ittak volna. Hogy tudtak élni Hawaii bennszülöttei tehéntej nélkül 1793-ig, amikor szarvasmarhákat telepítettek be? Pont úgy, hogy a mexikói bennszülöttek éltek addig, ameddig oda is betelepítették őket 1521-ben.

Nincs még egy olyan emlősállat, aki felnőtt korában is anyatejet iszik az ember igen! Ráadásul egy másik faj anyatejét!

Ha úgy döntesz, hogy belevágsz ebbe az életmódba, nemcsak az állatok és a Föld miatt, hanem a saját egészséged miatt is rájössz, hogy nem jár lemondással. Hiszen mindent megtudsz venni, mindent el lehet készíteni és rengeteg féle új ízt és ételt ki lehet így próbálni! Légy türelmes önmagaddal, ne erőltetsd, haladj a saját tempódban, ahogy jólesik. Ne figyelj arra, hogy ki mit mond, hogy éppen becsúszik még egy tejtermék, vagy egy olyan termék amiben tojás van. Ne aggódj ezeken, minden ki fog alakulni! Nézz YouTube videókat,  kövess olyan embereket, akik vegán recepteket, ötleteket raknak ki! 

Anna

 

Forrás:

  1. Kínai Tanulmány. T. Colin Campbell, PhD, Thomas M. Campbell, MD (2012).
  2. A naturally occuring opiod peptide from cow’s milk, beta-casomorphine-7, is a derict histamine releaser in man. nternatuonal Archives of Allergy and Immunology. M.Kurek, B.Przybilla, K.Hermann, J.Ring (1992)
  3. Diet and Sebum Choleserol in Man: Lack of effect of dietary cholesterol. Angel Keys, J..T.Anderson, Olaf Mickelsen, ’Sadye F.Aelson, Flaminio Fidanza (1955)
  4. Calcium supplemention and bone mineral density in females from childhood to young adulthood: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. V.Markovic, P.K.Goel, N.E.Badenshop-Stevens, J.D.Landoll, B.Li, J.Z.Ilich, M.Skurgor, L.A.Nagode, S.L.Mobley, E.J.Ha, T.N.Hangartner, A.Clairmint (2005)
  5. kok
  6. Milk consumption during teenage years and risk of hip fractures in older adults. D.Feskanich, H.A.Bischoff-Ferrari, A.L.Frazier, W.C.Willet (2014)
  7. A review of methionine dependency and the role of methionine restriction in cencer growth control and life-span extension. Cancer Treatment Reviews. P. Cavuoto, M.F. Fenech (2012)
  8. Insulin Resistance, Obesity and Lipotoxicity. Advances in experomental medicine and biology. D. Yazici, H. Sezer (2017)
  9. Fatty acids and glucolipotoxicity in the pathogenesis of Type 2 diabetes. Biochemical Society Transactions. M. Cnop (2008)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük