Zero Waste

Recycle – szelektálj!

Negyedik lépés a zero waste életmód kialakításában, hogy szelektálj! Ez nem is olyan nehéz, hiszen manapság már minden háznál van szelektív kuka, vagy a nagyobb csomópontokon fellelhetőek. Nemrég volt egy cikk az egyik internetes oldalon, hogyha szelektíven gyűjtesz, akkor biztos valamit rosszul csinálsz. Igen, sokan nem tudják, hogy pl a blokk-ot nem lehet a papírosba dobni, hiszen az hőpapír és nem újrahasznosítható.

A legegyszerűbb módja, hogy könnyen szelektálni tudd a szemeted, ha a konyhában kialakítasz egy műanyagos és egy papíros kosarat. A cél, hogy nagyon ritkán kelljen üríteni. Nálunk egy havonta egyszer történik meg, és a két kosár mérete is kicsi, direkt, ezzel is ösztönözve, hogy ne vásároljunk feleslegesen.

Nézzük mit hova dobhatsz:

Papír: vegyes papír, hullámkarton-papír

  • pl.: újság, könyv, csomagolópapír, papírdoboz, kartondoboz lapjára szétszedve, italos kartondobozok: kiöblített tejes-, gyümölcsleves dobozok

Műanyag: 

  • pl.: kizárólag ásványvizes és üdítős PET-palackok és azok lecsavart kupakjai, műanyagflakonok, műanyagszatyrok, fóliák (csak csomagolási műanyag)
  • Hungarocell: CSAK A HULLADÉKUDVARBAN LEHET LEADNI!!

Fém: (általában a műanyagos szelektív kukába kell dobni)

  • pl.: konzerves, üdítős, sörös fémdobozok

Fehér üveg:

  • Italos, befőttes és parfümös üvegek 

Színes üveg:

  • boros, sörös és pezsgős üvegek

Használt olaj: HULLADÉKUDVARBAN LEHET LEADNI!

  • Használt sütőolaj: konyhai használtolaj és flakonjai (a MOL benzinkútnál és a COOP egyes üzleteiben is le lehet adni)
  • Fáradtolaj: gépkocsi használt olaja és flakonjai
Információ a www.fkf.hu oldalról

 

Segédeszköz műanyagokhoz: (katt a képre a cikkhez)

A zero waste életmód eléréséhez ugye a szemetünk csökkentése és eltűnése a cél. Legyen az a végcél, hogy egy befőttes üvegben elférjen egy évnyi szemetünk. Valószínű, hogy ez nem fog bekövetkezni az életstílusunk miatt, de ha kitűzzük ezt a célt, és mindent megteszünk, amit csak tudunk és lehet, akkor sok mindent el tudunk érni. Ha mindenki csak egy kicsit jobban odafigyelne a szemetére, és tudatosan vásárolna (vagy épp nem vásárolna), kevesebb szemét lepné el a Földet.  Az 5R-szabály betartásával gyakorlatilag ténylegesen a nullához közelíthető a szemetünk.

Nem az a lényeg, hogy ha van szelektív kukád, akkor megveheted a PET-palackos vizet, vagy bármi mást. Ne ez legyen a kifogás a tudatos vásárlás ellen. 

A szelektív hulladékgyűjtőbe kerülő hulladék is csak egyfajta szemét, ezért igyekszem ennek a mennyiségét is leredukálni. Egy háztartás átlagos szeméttermelésének a harmadát a komposztálható, másik harmadát az újrahasznosítható, vagyis szelektíven gyűjthető hulladék teszi ki. Tehát már csak az utolsó egy harmaddal kell kezdeni valamit.

Sokaknak az a kifogásuk, azzal érvelnek a szelektív hulladékgyűjtés ellen, hogy úgyis mindent egybe öntenek. Ez azonban egy tévhit, amibe kényelmi szempontok miatt kapaszkodnak a legtöbben. Az általános rendszer az az, hogy vagy a teherautó belseje osztott vagy pedig kívülről teljesen egyformának tűnő autók külön típusú hulladékokat szállítanak. Nálunk egy héten kétszer jön a szelektív autó, egyszer a műanyagost, máskor pedig a papíros kukát viszik el. Családi házban élőknek jó hír, hogyha eljutottatok egy olyan szintre, amikor kisebb kuka is elegendő, akkor csak egy szerződés módosítással meg lehet oldani. Így spórolni is lehet. 🙂

 

Szelektálás magad körül

Szelektálni a már meglévő dolgaink között is lehet. Minden évszakváltásnál átnézem a ruhatárunkat, kiválogatom, amiket már nem szívesen hordunk vagy egyszerűen meguntunk. Ugyanezt teszem a használati tárgyakkal is a konyhában, nappaliban. Nincs szükségem 5 fakanálra, hiszen maximum három edény fér el a tűzhelyen. (néha olyan, mintha egy hadseregre főznék, ez van ha vegán az ember, csak eszik de nem hízik 😉 ). 

Mikor elkezdtem a hulladékcsökkentést a házban, átnéztem a háztartási gépeimet is. Sok felesleges dolgot találtam, amik működőképesek voltak, így azokat eladtam vagy elvittem a Cseritibe, a ruhákkal együtt.  Igyekszem a minimalizmus életmódot követni, hiszen minnél kevesebb dolog vesz körbe annál könnyebb az életed. Nincs a polcon hatvan mütyür, max egy két fényképkeret, virág. Így takarításkor sokkal könnyebb dolgom van. 

Csak bátorítani tudlak, hogy szelektíven válogasd szét a szemeted, és a szelektív kuka tartalmát is csökkentsd. Továbbá egy óriási szelektálás a házban csak jól tud esni a léleknek 🙂

Köszönöm, hogy elolvastad!

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük