vegán receptek

Kínai zöldséges tészta

Az egyik kedvenc ételem receptjét osztom most meg veletek. Nem is tudom, hogy honnan ered a kínai ételek iránti szerelmem, de hetente elkészítem ezt a rém egyszerű és gyors ételt a pirított zöldséges tésztát. 

A legfontosabb, hogy legyen egy Wok-od vagy egy nagy serpenyőd, nekem is csak egy óriás magasfalú serpenyőm van. Érdemes beszerezni néhány “különlegességet”, hogy igazi távol-keleti hangulat legyen a konyhában.

Gondolok itt szójaszószra, szezámolajra, gombaszószra.

Hozzávalók 6 adagra:

  • egy csomag (500g) spagetti tészta vagy rizstészta
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1 nagyobb cukkini
  • 8-9 szem gomba
  • 1/2 kg reszelt káposzta
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • 2 szál újhagyma
  • őrölt chili
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • étolaj
  • szezámmag (elhagyható)
  • földimogyoró (elhagyható) 

Először is tegyünk fel főni vizet a tésztának. Közben vágjuk fel a zöldségeket vékony szeletekre.

A fokhagymát csak késsel zúzzuk össze, a gyömbért pucolás után aprítsuk fel, végül az újhagyma fehér részét is vágjuk fel. A lényeg, hogy minden elő legyen készítve, mert gyorsan és nagy lángon kell főzni/pirítani. Ha mindent felvágtunk, akkor melegítsük elő a serpenyőt/wokot, legyen forró. Mehet bele egy kis olaj, a fokhagyma, gyömbér és újhagyma fehér része. Ez a szentháromság… valamilyen kínai youtube csatornán láttam, és mondta az illető, hogy minden kínai tészta alapja ez.

Tehát csak átkeverjük és már mehet is bele a sárgarépa, magas lángon/nagy hőfokon tovább pirítsuk, kevergetve, dobálva. Tegyük bele a káposztát is, várjuk meg míg összeesik és dobjuk hozzá a cukkinit és a gombát is. Tovább pirítsuk, amíg levet ereszt. Ekkor mehet bele a szójaszósz, a chili és a szezámolaj is. Forgassuk át és a megfőtt leszűrt tésztát adjuk hozzá. Még mindig magas hőfokon pirítsuk tovább. 

Alaposan keverjük el, szórjuk meg az újhagyma zöld részével. Ha van otthon szezámmag akkor azzal, ha földimogyoró van akkor azzal (amit érdemes előtte egy serpenyőben olaj nélkül megpirítani) szórjuk meg!

Ez tényleg egy óriási adag, ha csak magamnak készíteném akkor harmadolnám, de ketten elég sokat meg tudunk enni belőle és még marad másnapra is.

Jó étvágyat.

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük