vegán receptek

Töltött padlizsán kölessel

A padlizsán nálunk nem annyira gyakori vendég, nem a kedvencünk. Éppen ezért, mindig úgy készítem el, hogy elveszítse az ízét. Na de akkor minek eszem, ha nem szeretem? Mert egészséges, itthon is terem és el tudom úgy készíteni, hogy finom legyen. 

A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.

Hozzávalók:

  • 2 db kisebb padlizsán
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 paradicsom
  • 1 kicsi vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy marék szójagranulátum / negyed pohár vörös,sima lencse
  • 4 db csiperke gomba
  • só, bors,majoranna
  • olaszos fűszerkeverék (elhagyható)
  • 1 doboz vegán tejföl 

A padlizsánokat félbevágom, majd kiszedem a közepét, kis csónakokat kialakítva. Serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát, majd a fokhagymát. A padlizsánból kiszedett belsőt felkockázom, a cukkinit és a gombát felszeletelem kicsi darabokra. 

A szójagranulátumot kevés vízbe teszem, szórok bele olaszos fűszerkeveréket. Hagyom, hogy megszívja magát. Ha lencsét használsz, akkor főzd meg előtte. A vöröslencsét ajánlom, mert azt nem kell áztatni és hamar meg van. Vagy akár el is hagyhatod ezeket.

A hagymára mehet rá a cukkini, a padlizsán belseje és a gomba is. Jól össze pirítom őket, majd ha jónak ítélem, akkor bele keverem a kinyomkodott szójagranulátumot. Fűszerezem és a vegán tejfölt ráöntöm, összekeverem és megtöltöm a padlizsánokat.

180 fokos sütőben készre sütöm, ami olyan 30 perc lesz. 

Közben kifőzöm a kölest. Fél bögre köleshez egy bögre vízet használok, sózom és addig főzöm, amig el nem fő alatta a víz. Lezárom és fedőt teszek rá, így hagyom, hogy felszívja az összes vizet.

Jó étvágyat,

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük