vegán életmód

Te vegán vagy? Akkor….? 10 leggyakoribb kérdés

Az előző bejegyzések egyikében a fehérjéről írtam, hogy mi is az, hogyan tudjuk egészséges módon a szervezetünkbe juttatni. Írtam a tejről és a kalciumról, hogy miért fontos átgondolni, hogy honnan visszük be ezt az értékes ásványi anyagot. Továbbá írtam a tojásról is, ami korántsem olyan ártalmatlan, mint ahogy mi azt gondolnánk. 

Van néhány kérdés/felvetés, ami nap mint nap elő jön, ha szóba kerül az étkezésem (sose én hozom szóba). Ezekre a kérdésekre szeretnék nektek választ adni.

1. A fő kérdés, hogy honnan veszem a fehérjét az előző bejegyzésben megválaszoltam

A növényekből, ahogy minden ember, hiszen csak a növények képesek fehérjét előállítani a levegő nitrogén tartalmából. 

2. Akkor miért van szemfogunk?

A növényevők fogazata lapos, hogy őrölni tudja a növényeket, amíg a mindenevő fogazata hegyes a sebzéshez és a tépéshez. A növényevők fogazata előre-hátra és oldalra is tud mozogni, míg a mindenevőké, ragadozóké nem (próbáld ki)! Az emberek szemfoga igen apróvá és lekerekítetté fejlődött vissza és tulajdonképpen a metszőfogak kiegészítéseként szolgálnak. Teljességgel használhatatlanok szakításra, tépésre hacsak nem egy borítékról van szó. Tehát az a gondolat,hogy a szemfog puszta jelenléte arra utal, hogy húst kellene ennünk egyszerűen nevetséges. 

A hegyi gorillák hatalmas szemfogakkal rendelkeznek és ezek az állatok akár 200 kilósra is megnőhetnek azonban mind vegetáriánusok, tehát a szemfog léte nem feltétlenül a hús evés jele. 

3. Az összes szükséges tápanyagot meg lehet kapni növényi étrenden?

Az az igazság, hogy pont húsevőként nem kapjuk meg azokat a tápanyagokat és a növényi étrend mellett drámai javulást érhető el. Tehát igen növényi étrenden minden szükséges tápanyagot meg lehet kapni, míg húsevőként nem és pluszban még káros anyagokat is beviszünk. 

4. Mi van a húsban és a tejtermékekben,amit nem kapunk meg a növényi forrásokból?

Koleszterin, heterociklikus aminok (Ez egy rákkeltő anyag, baromfihúsban is megtalálható illetve a sült húsban, grillezet húsban), E-coli. Ha belegondolunk nincs semmi olyan a húsra épülő étrendben, amit nem kaphatunk meg egészségesebb formában más forrásból.

5. Már az is számít, hogy mértékkel eszek húst és tejterméket ugye?

Ha kedves akarok lenni akkor azt mondanám, hogy igen persze. De a mértékletesség eleve nem működik, nincs olyan kutatás amely kimutatta, hogy a hús, tejtermékek és a tojás  mérsékletes fogyasztásával vissza fordíthatjuk a szívbetegségeket, cukorbetegségeket stb. és jobban lehetünk!

6. Az én vércsoportom vagy génem miatt húst kell ennem! Akkor mi a helyzet?

Ez olyan mintha azt mondanám, hogy húst kell ennem mert nyilas a csillagjegyem,badarság. Senkinek nem kell húst ennie, nincs olyan vitamin, ásványi anyag vagy tápanyag, amit nem kaphatnánk meg nem-állati forrásokból!

7. De hát a testépítők folyton azt mondják, hogy csirkét, halat kell lenni ahhoz, hogy erős izomszöveteket építsünk. Hús nélkül nem fog az izom fejlődni.

Erre nagyon egyszerű a válaszom: a legnagyobb, legerősebb szárazföldi állatok a Földön mind növényevők!  Az izom fehérje nélkül nem fog fejlődni és fehérjét a növényekből tudunk a legegészségesebben bevinni a szervezetünkbe. Az állati fehérje egyáltalán nem szükséges az ember szervezetére, hiszen az is növényekből áll, csak tartalmaz még rengeteg koleszterint, hormonokat, antibiotikumokat, vegyszereket és minden olyan dolgot, amit nem szeretnél szervezetedbe bevinni. Legtisztább fehérje  erőforrás csakis növényi lehet! ( a fehérje ) 

“Nem kell halott állatokat enned,  hogy erős legyél! Nem lehetsz erős úgy, hogy belülről haldokolsz. Az nem erő. Az gyenge, mert lehet, hogy kívülről nagy és erős vagy, de ha a szíved segítségért kiált, belül igazából haldokolsz! “ – David Carter, Amerikai futball játékos, vegán aktivista

8. A növényi étrend drága!

Az emberek úgy gondolják a növényi étrend drága, pedig egyáltalán nem az. Nagyon olcsón ki lehet jönni úgy, hogy szezonális árukat veszel. Sokat spórolsz azzal, hogy nem veszel húst és tejtermékeket, mert ezek drágák. Ha nem veszed meg a növényi sajtokat,húspótlókat, virsliket, hanem magad készíted el mondjuk a növényi tejet, sajtokat, vajat és magadnak főzöl. Szezonális zöldségeket gyümölcsöket vásárolsz, lehetőleg hazai termékeket, akkor igen, spórolni is lehet!

9. A szervezetünknek szüksége van tejre hiszen az tele van kalciummal! A csontjaink miatt kell tejet fogyasztani. 

A tejről és kalciumról bővebben katt a névre!

A tehéntej a borjú növekedését szolgáló folyadék. Erre való! Nincs a földön sem emberi, sem más olyan fejlődő szervezet, akinek szüksége lenne a tehén anyatejére. A tej rizikós élelmiszer emberi fogyasztásra. Ekcémát, aknét,  szorulást, savas refluxt, vashiányt és vérszegénységet okoz. Harvardi kutatók idős nők egy nagyobb csoportját tanulmányozták 18 éven át. A tejivók nem voltak védettek a törések ellen, tehát az a mondás, hogy a tej erős csontokat épít vagy megvédi a csontjaidat a későbbiekben, pusztán egy legenda, egy marketing fogás! A frissen facsart narancslé például legalább annyi kalciumot tartalmaz, mint egy adag tej vagy tejtermék. De nem tartalmaz növekedési hormonokat, nemi hormonokat, antibiotikumokat, gennyt, galaktózt, koleszterint stb. 

10. Dehát nem mi állunk a tápláléklánc csúcsán?

Az ember épp attól a teremtés koronája az állatokkal ellentétben, hogy szabad akarattal rendelkezik. Legyünk annyira emberiek, hogy nem eszünk meg más fajt, és nem ártunk egy érző, intelligens lénynek. Gyerekkorunkban arra tanítanak minket, hogy ne bántsuk az állatokat, mégis állatokat adnak enni. Hogy van ez? Később felnőtt korunkban pedig azért fizetünk, hogy megöljék az állatokat nekünk, hogy megegyük. Hol vész el az a tanítás, hogy ne bántsuk az állatokat?

+1

Mindenevők gyomra sokkal savasabb, mint a növényevőké. A növényevők bélrendszere a testmagasságuk kilencszeresse, míg a ragadozóké rövid, egyszerű! Ez azért van, mert ha húst nem ér ki gyorsan a belekből, rothadásnak indult. Az bélrendszerünk akár a testmagasságunk 10szerese is lehet, egyáltalán nem hasonlítunk egy mindenevő, ragadozó állathoz. Ha az emberek valóban mindenevők,ragadozók lennének a fiziológiánk és megjelenésünk igen más kellene, hogy legyen. Ezzel szemben egy növényevő minden paraméterének megfelelünk, mert alapvetően növényevők vagyunk! 

Remélem minden kérdésre válaszolni tudtam, ha még lenne kérdésed írj itt vagy az instagramon!

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük