vegán életmód,  Zero Waste

Itt az ősz, igyunk teát! Na de nem mindegy milyet!

Végérvényesen is itt az ősz, és előkerülnek a teák. Én is egyre gyakrabban iszogatok teát estére, délutánra. Jól esik a meleg ital, kikapcsol és egyfajta szeánsz alakult ki. De miért is jó teát inni? A szó szoros értelmében vett teára gondolok a  “Camellia sinensis” növény, feldolgozott leveleire. A teának antioxidáns hatása mellett kiemelkedően fontos az antibakteriális és fertőtlenítő hatása is. Ezt a katekin nevű vegyületnek köszönheti, ami ráadásul gátolja a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. 

Zöld vagy fekete tea?

Erről nagyon megosztó vélemények vannak. Én személy szerint nem iszom fekete teát és zöld teát is nagyon ritkán. De miért? Egyrészt szeretem a hazai dolgokat előnybe részesíteni az import árukkal szemben. Másrészt, a teák nagyrésze Kínából származik és ezeknek a teafajtáknak a  fogyasztása korántsem biztonságos, sőt, már a filteres teák csomagolásával is mérgezhetjük magunkat

A veszélyes mértékű ólomszennyezést a Kínából importált teák esetében mérték, ami, ismerve az ország légszennyezettségét, nem is nagy csoda. Kína az elmúlt húsz évben radikális iparosodáson esett át, ez azonban csak a gazdaságnak jövedelmező, a környezetnek már kevésbé: a levegőben keringő nehézfémek aránya jócskán megnőtt, ami a teafogyasztók egészségét is veszélyezteti. A levegőben található nehézfémek ugyanis a talajba és a vízbe kerülnek, ahonnan a teanövények felszívják őket. Sajnos az sem jó megoldás, ha bio teát vesz valaki, ha ugyanúgy Kínából származik. A bio teát nem permetezik és feldolgozása során is kerülik a vegyszereket, viszont a levegőt, a vizet, a talajt ők se tudják befolyásolni.

A zöld tea fogyasztása előnyösebb, mivel abban kevesebb koffein található, illetve a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart.

Filteres vagy szálas tea?

A filteres teákba a legtöbb esetben a „hulladék anyagok” kerülnek: azok az apró darabok, morzsalékok, amiket a minőségi teákhoz már nem tudnak felhasználni.

„A teát egyenesen a fazékba kell helyezni. Se szűrőkkel, se zsákokkal, se semmi mással nem szabad bebörtönözni a teát.” -írta George Orwell 1946-ban. Manapság így lehetne elkerülni, hogy műanyag kerüljön a teafilterből a komposztba. Nagy-Britanniában napi 165 millió tasak kerül a hulladékáramba. A legtöbb teafilter, köztük az Egyesült Királyság öt vezető tea márkája – a PG Tips, a Tetley, a Twinings, a Typhoo és a Yorkshire Tea – a zacskókba tömítőanyagként nem biológiailag lebomló polipropilént használ.

Jó, ha tudjuk: a luxus „selyem tasak” sok esetben csak látszat. Valójában bármennyire is hihetetlennek tűnik, ezek is műanyagból készülnek. Ez ugyanaz a típusú élelmiszer -ipari műanyag, mint amit a vizes palackok gyártásánál használnak. A műanyag palackok esetében felhívják a figyelmünket, hogy ne töltsünk bele forró italt, de a teafiltereket miért jó, ha forró vízbe dobjuk? Senki se fogyasztana el egy teát műanyagszármazékkal ízesítve, ugye?

Végül nézzük a papír filteres megoldásokat. Sajnos ez sem mindig jó megoldás, hiszen sok papírt kezelnek epiklórhidrinnel, ami gátolja az immunrendszer működését, meddőséghez vezet, és rákot is okozhat.

Ha szálas teát vásárolunk igyekezzünk ezt is papírcsomagolásban, fémdobozban vagy piacon, illetve csomagolásmentes boltban beszerezni. Figyeljünk oda, hogy a tea honnan származik és inkább helyezzük előtérbe a hazai gyógynövényeket.

Gyógynövények, mint tea

Én a legtöbbször csak gyógynövényből vagy szárított gyümölcsből készült “teát” iszom. Miért is jó ez nekem? Hazai növényeket beszerezni sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb és ezek a növények tényleg gyógyhatással rendelkeznek.

“A gyógytea fogyasztásnál általános szabálynak számít, hogy ha a megelőzés a célunk, akkor heti 1-2 alkalommal kell innunk őket. Abban az esetben, ha már megbetegedünk, naponta egy csészével ajánlott a fogyasztásuk, addig, míg meg nem gyógyulunk. A nátha felső légúti megbetegedés, melyet vírusok okoznak. A tünetek kezdetben a torokfájás, fejfájás, később pedig orrváladékozás és köhögés. A legjobb védekezés a megelőzés, vagyis az immunrendszer erősítése. Erre alkalmas a mezei kakukkfű, a fürtös menta, a bodzavirág, és minden C-vitamin-tartalmú gyógynövény, így például a csipkebogyó, a fehér árvacsalán és a csalán is.” – Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Íme egy táblázat, hogy mit mire használhatsz:

https://tudatosvasarlo.hu/gyogynoveny

Mi az a 5 fajta gyógynövény, amit érdemes otthon tartani szerintem?

  • A kamilla, hiszen ez az első, ami eszünkbe jut, ha megfázunk. Gyulladáscsökkentő, bélgörcsöket enyhíti, stb.
  • A mezei zsurló, ami vízhajtó hatása miatt kiválóan alkalmazható a vesekő, vesehomok elhajtására. 
  • A zsálya, nagyon sokrétű gyógynövény. Betegségkor lázcsillapító, gyulladáscsökkentő. Vízhajtó hatása van. De nagyszerű a menstruációs görcsökre. Én legfőképpen torokgyulladáskor gargalizálni szoktam vele.
  • A gyömbér, kiváló immunerősítő és vírus- gombaölő. Nem csak betegségkor ajánlott, hanem megelőzésre is.
  • A borsmenta, emésztés- és étvágyjavító, jó gyomor- és bélbántalmakra, szélhajtó, görcsoldó és fájdalomcsillapító is. Csökkenti a hányingert is

Érdemes utána olvasni a fenti táblázatban a tudatos vásárló honlapján, és beszerezni néhány alapvető gyógynövényt. Itt is igyekezz a minimalizmusra, hiszen több növénynek is hasonló a gyógyhatása. Nem érdemes az összeset tartani otthon. 

Ha teakeverékekre vágysz, akkor tudom ajánlani Mikó Zsófit

Hogyan használd a gyógynövényeket?

Egyes gyógynövényeket forrázni, áztatni vagy főzni kell. 

A forrázat készítés lényege, hogy a folyadékot felforraljuk, majd ezzel a növényt leöntjük, majd elkeverjük és fedő alatt hagyjuk lehűlni. Általában 7-20 perc az ideális időmennyiség amíg a növényi részeknek állni kell a forró folyadékban. Ez leginkább attól függ, hogy a növény mely hatóanyagát kívánjuk kioldani. Ezután szűrve vagy leöntve fogyaszthatjuk.

A főzetet akkor alkalmazzuk ha a hatóanyag nehezebben kioldható. A gyökerekből, kéregből például általában főzettel vonjuk ki a hatóanyagokat. A főzet készítés lényege, hogy a föntebb említett folyadékokban a növényi részeket, forrás közeli állapotban 5-30 percig főzzük.
Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, csak forrás közeli állapotban főzzük, ezért nem érdemes teljesen lefedni. A már felforrósított folyadékba helyezzük a növényt, illetve növényi részt amit aztán forrás közeli állapotban, kis lángon főzünk.

Az áztatás már egy hosszabb folyamat. Lényege, hogy valamilyen folyadékban, vízben áztatjuk a friss vagy szárított, őrölt, porított növényi részeket. Az áztatás ideje a növénytől és a készítmény céljától is függ, de azt mondható, hogy 4-8 óra elegendő, extrém esetben 12 óra.
Az áztatás ideje alatt szobahőmérsékleten célszerű tartani és néha felkeverni vagy felrázni, hogy jobban kioldódhassanak a hatóanyagok.

Mindenki igya azt a fajta teát, amit szeretne, de szerintem jó tisztában lenni olyan dolgokkal, mint a Kínából származó teák ólomtartalmával, vagy, hogy a filterből kiázó mikróműanyagok bennünk és a környezetünkben is kárt tehetnek. Ezzel a poszttal szerettem volna felhívni a figyelmet a gyógynövények kiváló hatásaira, hogy a hazai dolgokat előnyben részesíteni mindenkinek haszon.

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük