vegán receptek

Tartalmas rakott zöldség

Ideális vasárnapi ebéd vagy vacsora lehet ez az egytálétel. Bár én minden napszakban tudnám enni. Laktató, hiszen bulgur van az alján, sokféle zöldség megtalálható benne, nem száraz, ha szeretnéd, akkor ropogósra is sütheted. A téli időszakban nagyon tudom ajánlani, fontos, hogy extra mennyiségű zöldséget fogyasszunk ilyenkor.

Elkészítheted akármilyen zöldségből, amit találsz otthon. Egyetlen dolgot érdemes beszerezni ez pedig a rizstejszín vagy zabtejszín. De ha nem szeretnéd ezt használni, vagy nem kapható ott ahol élsz, akkor sima besamellel is működhet, a lényeg, hogy hígabbra készítsd el (természetesen növényi tejből és margarinból/kókuszolajból).

Hozzávalók:

  • fél fej brokkoli/karfiol
  • 2-3 kisebb sárgarépa
  • két nagy fej csiperke
  • fél doboz (250 g) laska gomba
  • de mehet bele más gomba is, cukkini, kelbimbó, fehérrépa, karalábé…
  • só,bors
  • 1,5 bögre bulgur
  • zöldségleves alaplé vagy kocka
  • 250 ml rizs/zabtejszín
  • egy csokor petrezselyem
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom

Először is, és ezt nem tudom elégszer leírni, mert nagyon fontos a brokkolit vágjátok fel és várjatok 40 percet. Tipp: Én mindig vásárláskor szét szedem kis fejekre, beleteszem egy jól záródó dobozba és egy hétig simán eláll a hűtőben. Így nem kell főzés előtt várnom 40 percet, a brokkoliról szóló bejegyzésemben írtam róla itt.

Tedd fel a felvágott répát főni fél zöldségleves kockával, majd pár perc után mehet bele a brokkoli (karfiol,kelbimbó), aztán amikor a répa már majdnem kész 1-2 perce a gombák is ugorjanak bele a vízbe. Közben tedd fel kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldségleves alaplében (kocka is jó) főni a bulgurt.

Szűrd le a zöldségeket, a lényeg az, hogy ne főjenek szét inkább legyenek egy kicsit roppanósak.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A rizstejszínt öntsd egy tálba keverd bele a felaprított petrezselymet, fűszerezd be.  A zöldségekre öntsd rá a “tejszínt” és alaposan keverd el. Egy hőálló tálba (jénai) tedd bele a megfőtt bulgurt. Tedd rá a zöldségeket és süsd kb. 20 percig. Ha nagyon sülne fedd le egy másik jénaival vagy tepsivel végső soron az alufólia is jó lesz.

Jó étvágyat!

Anna