vegán receptek

Vegan hamburger káposztasalátával

Amikor már napok óta vegán hamburgert szeretnék enni, de sehogy se jön össze, hogy elmenjünk a Vegan Love-ba, na akkor elkészítem magamnak.

Egyik nap leültem a gép elé és böngésztem a neten, hogy hogyan készíthetek vegán hamburger pogácsát. Összemixeltem jó néhány receptet, itt is van az én receptem. Nem bánjátok meg, próbáljátok ki.

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1/2 bögre dió
  • nagyobb csipet kurkuma
  • egy konzerv vörösbab
  • egy kis lilahagyma
  • 3 kisebb darab gomba
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • kiskanál füstölt pirospaprika
  • bors
  • kis petrezselyem felaprítva

Egy turmixban, vagy nagyobb aprítóban pulzáló módban darabosra aprítom a zabpelyhet, diót és kurkumát. Majd nagyobb szeletekben hozzáteszem a lilahagymát, a lecsöpögtetett babot, gombát és lenmagot. Majd lassan, pulzáló módban összedarálom. Kell majd bele tenni egy kis vizet, hogy összeálljon. Két ujjad között ellenőrizd, hogy formázható-e már a massza. Ha túl száraz akkor önts hozzá még egy kis vizet, ha túl nedves akkor zabpelyhet tegyél még hozzá. 

Tedd bele a többi hozzávalót és alaposan keverd el. Formázz körülbelül 1 cm-es magasságú pogácsákat. Nekem a sütőtálcám befér a hűtőbe, így egy mosható sütőlapra teszem a pogácsákat és 30 percre a hűtőbe teszem. 

Majd 200 fokon kb 25 percig sütöm, amíg szép barna nem lesz. 

Tetszőlegesen salátával, paradicsommal, uborkával, lilahagymával és ketchuppal töltöttem meg a zsemléket.

A káposzta saláta receptje:

  • 1 kis fej káposzta (kb.500g)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • maradék római saláta 
  • szezámmag
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál miso paszta
  • só, bors
  • petrezselyem

A répát lereszeltem egy nagy lyukú sajtreszelőn. A káposztát gyalu helyett, mert nincs, késsel felvágtam. A lilahagymát is szeletekre vágtam. Mindent összekevertem, és egy kis tálban egy citrom levét, egy kis miso pasztával, sóval és borssal elkevertem, majd a káposztás keverékre csurgattam. A végén meghintettem szezámmaggal és petrezselyemmel. Legalább 30 percre a hűtőbe tettem, mielőtt tálaltam volna. 

Jó étvágyat!

Anna