vegán receptek

Lencsés pásztorpite karfiolpürével

Általában a blogon könnyű, gyors receptek osztok meg, hiszen a rohanó hétköznapokban könnyebb azokat elkészíteni vacsorára. Azonban akad olyan recept, amire érdemes időt szakítani. Ilyen ez a pásztor pite is. Tele zöldségekkel, tápláló lencsével és izgi karfiollal. Nem kell megijedni a hosszú hozzávaló listától, nagyrészt minden megtalálható egy hétköznapi (vegán) konyhában.

Hozzávalók:

  • 1 kicsi hagyma (lila, vagy vörös)
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 15 dkg zöldbab
  • 1 cukkini
  • 1 bögre zöldségleves
  • 20-25 dkg gomba
  • 1 evőkanál miso paszta
  • 1/2 kávéskanál kakukkfű
  • 3 evőkanál élesztőpehely
  • fekete bors, só
  • 2 bögre főtt lencse
  • babérlevél
  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 kicsi burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma

1.Első lépésként főzd meg a kb. 2 bögrényi lencsét, kevés sóval és babérlevéllel. 

2.Vágd szét a karfiolt és a két kicsi burgonyát is. Egy külön edényben főzd teljesen puhára egy kevés sóval.

3.Aztán aprítsd fel a sárgarépát és a hagymát. Ha fagyasztott zöldborsót használsz akkor azzal semmi teendőd nincs. Tedd fel őket párolni kb 5 percre, majd a fel aprított cukkinit is tedd hozzá és párold még 3 percig. 

4.Közben vágd szeletekre a gombát és kb egy bögrényi zöldségleves alaplével egy serpenyőben párold meg. Tedd hozzá a kakukkfüvet, egy gerezd fokhagymát reszelve,sót, borsot, a miso pasztát és 2 evőkanál sörélesztőpelyhet. Keverd el alaposan. 

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra!

Szűrd le a párolt zöldségeket (3.lépés) és tedd át egy jénaiba vagy kerámia sütőtálba. 

Szűrd le a karfiolt és a burgonyát, de előtte vegyél ki a főzővízből néhány evőkanálnyit. Majd egy aprítóban egy kevés főzővízzel, egy evőkanál sörélesztőpehellyel, és egy gerezd fokhagymával keverd pürévé. Kóstold meg és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. 

Szűrd le a lencsét is. A lencse egy harmadát tedd egy aprítóba a gombával és készíts ebből is pürét, legyen egynemű. Egy kevés főzőlevet adhatsz hozzá, hogy vigye a gép. Ezt is kóstold meg és a kell fűszerezz utána. 

A maradék lencsét keverd a jénaiban várakozó zöldségekhez, majd keverd bele a gombás pürét is. 

A tetejére halmozd a karfiolpürét és süsd meg 190 fokon kb 30-40 percig.

Tipp:

Ha szeretnél időt spórolni akkor használhatsz fagyasztott répát, zöldségeket, így kevesebb ideig kell párolni. Használhatsz konzerv lencsét is, a kicsi változat elég lesz. Ha nincs zöldbabod, akkor tehetsz bele zöldborsót is vagy fele-fele arányban. A karfiolpürét lecserélheted teljes egészében burgonyára, vagy csak fél fej karfiolt használj és 3-4 kicsi burgonyát. Természetesen miso paszta nélkül is elkészíthető, de lényegesen finomabb és táplálóbb vele.

Jó étvágyat!

Anna