vegán receptek

Házi pizza tőlem nektek

Ki mondta, hogy sajt és hús nélkül nem lehet pizzát enni? Már szinte mindenhol lehet rendelni vegán pizzákat, szerencsére. De otthon is könnyedén (sőt, olcsóbban is) el lehet készíteni. Nem feltétlenül kell vegán sajtot vásárolni hozzá, mi is kb havonta szoktunk egyet venni, de van úgy hogy több hónapig se.

Legtöbbször vegán sajt nélkül készítem a pizzát és imádjuk.

Hozzávalók:

  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 500 g liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Ennyi lisztből nekem 4 db 32 cm-es pizza jött ki.

Mérj ki 1 dl langyos vizet és oldd fel benne az élesztőt, egy teáskanál cukorral. Majd a lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, tedd hozzá a sót és kever el alaposan. Miután felfutott az élesztő öntsd a liszthez és a maradék 2 dl langyos vizet is fokozatosan. Kezd el gyúrni a tésztát és amikor nagyjából felvette az összes lisztet kanalanként adagold hozzá az olívaolajat. Gyúrd majdnem simára a tésztát, sem a kezedhez, sem az edényhez nem szabad ragadnia.

Majd fedd le egy konyharuhával vagy a kelesztőtál tetejével és kb másfél órát hagyd meleg helyen kelni. A lényeg, hogy duplája legyen, ne az órát nézd feltétlenül.

Miután meg kelt a tészta oszd annyi fele amennyi pizzát készítesz. Nekem 4 db pizza jön ki, ami körülbelül 32 cm átmérőjűek. Gömbölyítsd ki mind a négy tészta adagot és fedd le konyharuhával kb 10-15 percig.

Én ez idő alatt szoktam a feltéteket előkészíteni, a sütőt maxra (kb 250 fokra) melegíteni.

Ha lejárt a 15 perc akkor kör alakúra nyújtom a kezemmel és a sodrófával egyaránt. A pizzasütő vasra rakom, ízlés szerint rárakom a feltéteket és kb 8-10 perc alatt megsütöm a legmagasabb hőfokon.

Igazából mindent rárakok, amit itthon találok, kukorica, gomba, paradicsom szeletek, lilahagyma, fagyasztott ananász, brokkoli, hamburger “hús” maradéka, házi “kolbász”, stb.

Jó étvágyat,

Anna