vegán életmód,  Zero Waste

5 olyan élelmiszer, aminek a tárolására érdemes odafigyelni

Sziasztok!

Már régóta gondolkodom rajta, hogy megírom ezt a bejegyzést nektek, hiszen hasznos ötleteket osztok most meg veletek. Így ebben a kialakult helyzetben ráadásul még inkább fontos lehet, hogy a különböző alapanyagokat hogyan tároljuk, hogy két hét múlva ne kelljen kidobni. Hiszen az élelmiszer pazarlás az egyik legnagyobb környezeti terhelés. 

Tehát jöjjön 5 olyan élelmiszer, aminek a tárolására érdemes odafigyelni:

  1. A liszt
    Gondolom mindenki felhalmozott otthonra néhány (vagy jó néhány) kiló lisztet. Na már most ha nem tároljuk ezeket megfelelően zsizsikes, bogaras lehet, és akkor mehet a kukába az egész. Ezt senki se szeretné. Több lehetőség is van. Egy ha van kamrád, akkor helyezd el ott, de ne a földön, hanem lehetőség szerint a legalsó polcon. Ha fóliásan vetted, akkor érdemes kibontani belőle, hogy valamelyest tudjon szellőzni a liszt. A kamra legyen legalább 15 fokos és száraz. Ha nedves, nagy a páratartalom és ez még meleggel is társul, akkor nagy az esélye, hogy bogaras lesz a liszt. A másik lehetőség, hogy ha nincs kamrád (ahogy nekem se), akkor a ház leghidegebb és szárazabb helyiségében tárolod, és igen jól gondolod ez nem a konyha lesz. Itt is fontos, hogy ne a földre tedd, ne a radiátor közelébe, sőt azt jobb ha le is kapcsolod. Fontos, hogy ne teregess abban a szobában, tényleg lehetőség szerint biztosíts a lisztnek egy száraz, hűvös helyet. 
  2. Sárgarépa
    Nos én mindig kiló számban veszem a répát, hiszen szinte nincs olyan étel, amibe nem használnék. Én a hűtőben tárolom, hogy friss maradjon. Na de nem simán bedobom a fiókba. Előveszek egy nagyobb jénait, vagy műanyag dobozt, üveget bármit. Szépen levágom a két végeit a répának és beleteszem a tárolóba, erre engedek hideg vizet, addig amíg mindent ellep a víz. Ráteszem a tetejét és beteszem a hűtő hátuljába a polcra. Érdemes gyakran vizet cserélni benne, de akkor legalább, amikor kiveszel belőle. Ha friss répa érkezik a házba, akkor először a régieket használom el, vagy az újakat beteszem az üveg aljára. 
  3. Burgonya
    Tudtátok, hogy a burgonyát nem szabad a hagymával egy kosárban tárolni? Éppen ezért, addig amíg hűvös van kint, legalább este, a teraszon várakoznak. De itt is van más lehetőség. A kamra természetesen egy tökéletes hely, ha hideg és száraz. Itt is érvényes, hogy ne tegyétek a földre a burgonyát, hanem az alsó polcra. Érdemes kosárba pakolni, de ha zsákosan vettétek, akkor maradhat úgy is. Ha se kamra, se terasz, akkor is van jó helye. Például az egyik konyhaszekrény alja, ami messze van a sütőtől és a hűtőtől is. Legvégső esetben a hűtőben is lehet tárolni, érdemes egy konyharuhával kibélelt edénybe helyezni, hogy a felesleges párát felszívja és naponta cserélni. 
  4. Saláta, spenót, zöld levelesek, petrezselyem
    Sokáig nem tudtam, miként tároljam el ezeket a könnyen fonnyadós zöldeket, aztán rájöttem. 🙂 A salátát érdemes leveleire szedni, alaposan megmosni és megszárítani. Konyharuhával szoktam megtörölni. Aztán előveszek egy nagyobb edényt, aminek van teteje, teszek az aljába egy kis törlőrongyot (természetesen tisztát, a régi konyharuhákból varrtam) vagy kisebb konyharuhát és erre teszem a leveleket. Majd a tetejére is teszek egy kis anyagot és rázárom az edény tetejét, mehet is a hűtőbe. Sokkal tovább friss marad a saláta, spenót, rukkola. A fodros kelt úgy szoktam eltenni, hogy megmosom, megszárítom és egy nedves konyharuhába csavarom, így teszem a hűtőbe. A petrezselymet egy pohárba állítom és vizet töltök bele. Van, hogy hűvösebb a konyhám akkor a pulton van, de nyáron a hűtőben tárolom.


    Ezt használom a saláta alá
  5. Retek, fürtös uborka, cukkini
    Ezekre a zöldségekre jellemző, hogy hamar megfonnyadnak még hűtőben is. Ennek oka valószínűleg a páratartalom lehet (bár javítsatok ki ha nem jól gondolom). A retket (piros) én egy kis tálba teszem a zöldjétől megszabadítva és vízzel öntöm fel, így teszem a hűtőbe. Több napig is eláll. A fürtös uborkával ugyanígy járok el, csak egy nagyobb edénybe teszem és vizet öntök rá. Egyiket sem mosom meg előtte, majd csak a felhasználás előtt.  A cukkini is hasonló procedúrán megy keresztül. A kígyó uborkával még nem jártam úgy, hogy megfonnyadt volna.

Összességében talán ennyi lenne, hiszen ezek a kritikus, nehezen tárolható élelmiszerek. Így remélem tudtam valamelyest segíteni, hogy tovább frissek maradjanak a zöldségeid, és később is felhasználhatóak legyenek a lisztek. 

Íme néhány kép én hogyan tárolom ezeket az élelmiszereket:


Ez még egy nyári kép

 

Anna