
Növényi étrend és a vas
Az előző bejegyzés hatására, gondoltam írok egy kis összefoglalót, egy kis érdekességet a vasról. A cikkem alapját a “Hogy ne halj meg” – Dr. Michael Greger könyve és a “Kína tanulmány “- T.Colin Campbell könyve adja.
A vas fontos ásványi anyag, része a hemoglobinnak, amely oxigént szállít a tüdőből a test minden sejtjébe, kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben és az anyagcserében.
Kétféle vasat különböztetünk meg, a hem vasat és a non hem vasat. Az állati termékek hem vasat és non hem vasat is tartalmaznak, míg a növények csak non hem vasat. A hem vas jobban szívódik fel, mint a non hem vas.
Fontos azonban, hogy a növényi vas (non hem) felszívódását képes a szervezet szabályozni. Ha sok a szervezetünkben a (non hem) vas, akkor kevesebb fog felszívódni, ha pedig kevés akkor több. Ezt a serum ferritin szint határozza meg. A hem vas nem reagál erre a szabályozásra, éppen ezért fordulhat elő vastöbblet vagy vas hiány a vegyes táplálkozással, ami ugyebár nem jó.
A hem vas összefüggésbe hozható a vastagbélrákkal, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával, míg a non hem vasra ez nem érvényes.
A növényi vas felszívódását kell megerősíteni, amit C-vitaminnal tudunk. Tehát az ételeinkre locsoljunk citromlevet, vagy smoothe-ba narancslevet, vagy igyunk meg étkezés előtt vagy után egy kis narancslevet. Viszont jó hír, hogy már 150 mg c-vitamin is 30%-al növeli a non hem vas felszívódását. A lizin és a c-vitamin együttes fogyasztása sokkal jobban segíti a vas felszívódását. A lizin főleg hüvelyesekben található meg.
Szerencsére a növényi étrend tele van c-vitaminnal így én nem igazán figyelek erre görcsösen. Nézzük mely növények tartalmaznak vasat:
- babfélék
- teljes kiőrlésű gabonák
- zöld levelesek
- cékla
- brokkoli
- mandula
- fodros kel
- tök
- bazsalikom
- hagyma, fokhagyma
- köles
- csicseriborsó
- lencse
- zabpehely
- krumpli
- paradicsom
- borsó
- füge
- avokádó
- chia mag
- lenmag
- kendermag
- pisztácia
- napraforgó
Szóval nem kell vashiánytól rettegni növényi étrenden, csak kell egy kis odafigyelés, tudatosság. Nem hangzik nehezen.
Tévhit:
Kína-tanulmány – T. Colin Campbell
Az étrendi rostbevitel megnehezíti a vas és más nélkülözhetetlen ásványi anyagok felszívódását. A rostok megkötik ezeket és kiürülnek velük, még mielőtt felszívódhatnának.
“A Kína-tanulmányban igen alaposan körüljártuk a vas-/rostbevitel kérdését. Kiderült, hogy a rostok nem ellenségei a vasfelszívódásnak, annak ellenére, hogy sok szakember meg van erről győződve. Megmértük, mennyi vasat fogyasztanak a kínaiak, illetve, hogy szervezetük mennyi vasat tartalmaz. A vasháztartást hat különböző módon mértük, majd az eredményeket összehasonlítottuk a rostbevitellel. Egyetlen bizonyíték sem utalt arra, hogy a nagyobb rostbevitel károsítaná a vas felszívódását. Az eredmények ennek épp az ellenkezője mellett szóltak. A szervezet vasellátottságának az egyik indikátora, a hemoglobinszint a rostbevitellel arányosan nőt.”
Jogosan tehetitek fel a kérdést, hogy ha az állati vas jobban szívódik fel, akkor miért hagyjam el az állati termékeket? Ahogy fent is írtam az állati termékekben (hús, tej, tojás) hem vas is van, amit a szervezetünk nem tud szabályozni, hogy mennyit vegyen fel, így ezek kolorektális rákhoz vezethetnek. Továbbá nagyobb az esélye a vas telítődésének a szervezetben, ami a szabad gyökök, különösen a káros hidroxilgyökök elszaporodásához is vezetnek. Ráadásul, ha húst fogyasztunk akkor mellé fogyasztunk koleszterint, zsírt, antibiotikumot, hormonokat, veszélyes baktériumokat is. Emellett eltörpül a vas!
A növényi non hem vas semmilyen káros hatással nincs a szervezetünkre. Hiába rosszabb a felszívódása, de sokkal hasznosabb, és jóval egészségesebb növényekből pótolni a vasraktárainkat.

Anna

