vegán receptek

Mujaddara – a közel kelet íze

A mujaddara egy keleti, libanoni étel, rizsből, lencséből es sok hagymából áll. Rettentően fehérjedús, tápláló és laktató ráadásul gyorsan elkészül és nem kell hozzá különleges hozzávaló! Nézz be a kamrádba és te is megtalálod a rizset és a lencsét, a többi már csak a fűszer 🙂

Nagyon szeretjük ezt az ételt már többször is elkészítettem, de épp az egyszerűsége miatt nem írtam még le ide a receptjét, viszont tudom, hogy sokan az egyszerű, gyors ételeket szeretitek. Nézzük is hogyan készül a mujaddara:

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs (250 ml)
  • 1 bögre barna lencse
  • 3-4 közepes fej vöröshagyma (egy-két lilahagyma is lehet)
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1/2 tk római kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander mag
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors

Első lépésként áztasd be a lencsét 2-3 órára. Én ezt reggel megteszem, majd délután elkészítem. Majd szűrd le és tedd fel főni egy-két babérlevél és só társaságában. Miután felforrt, vedd lejjebb a lángot alatta és főzd kb: 20 percig. Nem kell teljesen megfőnie.

Szűrd le a lencsét, úgy hogy a főzővizét mentsd meg. Tedd félre.

Egy lábasba melegítsd két evőkanál olívaolajat, add hozzá a fűszereket és a száraz rizst. Pirítsd így néhány percig, majd öntsd fel 3 bögre lencse főzővízzel. Ha nincs annyi, akkor használj vizet.

Ha a lencse még csak félig főtt meg, akkor add hozzá a rizshez, ha véletlenül sikerült megfőzni, akkor majd csak az utolsó percekben add hozzá.

Mindeközben pucold meg a hagymákat és vágd félbe, majd szeletekre. A vágódeszkán sózd meg és hagyd úgy néhány percig. Eközben egy nagy serpenyőben hevíts olajat, dobd rá a hagyma szeleteket és lassú tűzön karamellizáld meg, ízlés szerint borsozd és sózd, ha kell. Folyamatos keverés mellett kb 10-15 perc alatt elkészül, de ne felejtsd el a rizst is meg-meg keverni!

Ha a hagyma összeesett és és szép halvány barna színe van, akkor szórd meg egy kevés (1/2 tk) pirospaprikával és gyors keverés mellett pirítsd meg egy kicsit.

Ha a rizs megfőtt és a lencse is készen van, zárd el alatta a lángot, kóstold meg és ha kell fűszerezz utána.

Szedj egy tálba rizses-lencsét majd tegyél a tetejére hagymát és friss petrezselyemmel szórd meg!

Jó étvágyat,
Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük