Uncategorized

Rakott krumpli, kicsit másképp

Ez a rakott krumpi eléggé eltér a hagyományos ételtől. A krumpli egyezik, a több… hát 🙂 A lényeg, hogy nagyon finom, saját ízlésedre formálhatod és egyszerű elkészíteni. A recept leírás végén megadom, hogy mit mivel tudsz még helyettesíteni, ha az alábbi alapanyagok nem elérhetőek számodra.
Hiszen, ahogy Steiner Kristóf mondja: minden helyettesíthető mindennel!
Vágjunk is bele:

Hozzávalók: Jénai mérete: h.27cm x sz.17cm x m. 9cm

  • 5 db nagyobb krumpli
  • 1/2 csomag szójagranulátum *
  • 1 doboz dr.oetker creme vega *
  • 1 cs. natur tofu *
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb: 1 dl növényi tej
  • 1 tk fekete himaláya só
  • csipet kurkuma
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk füstölt piros paprika
  • só, bors
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • fokhagyma granulátum (elhagyható)
  • 1 tk majoranna (friss vagy szárított)
  • friss petrezselyem
  • 1-2 ek olivaolaj

Elkészítés:
A krumplikat hámozás után tedd fel egyben főni, kicsi só társaságában. Mindeközben, a szójagranulátumot szórd egy nagyobb tálba és öntsd fel vízzel, sózd és borsozd. Majd kb. 10 perc múlva szűrd le és egy kicsit nyomkod ki kanállal.

Egy serpenyőbe egy-két evőkanál olajat melegíts és az apróra vágott hagymát dinszteld meg. Add hozzá a szóját és a fokhagymát. Pirítsd kb 5 percig. Majd fűszerezd be, sóval, borssal, köménnyel, kétféle pirospaprikával, majorannával. A paprika miatt óvatosan, de pirítsd még néhány percig. Kóstold meg és fűszerezz utána ha kell. (Adhatsz hozzá egy pörkölt kockát is) A végén szórd meg friss petrezselyemmel.

Ha a krumplik épphogy megfőttek, de még elég kemények a szeleteléshez szűrd le és hűtsd egy kicsit ki, közben készítsd el a tejfölös szószt. Kapcsold be a sütőt 200 fokra.

A tejfölt (creme vega) öntsd egy tálba, adj néhány evőkanálnyi vizet. Az egy csomag tofut vedd ketté. Az egyik felét tedd egy turmixba, aprítóba (én nutribulletet használtam), sózd, borsozd, szórd meg fokhagyma granulátummal és öntsd fel egy kevés növényi tejjel és turmixold simára. Tejföl sűrűségűnek kell lennie, ha kell adj még hozzá “tejet”. Öntsd a creme vegához. A tofu másik felét ugyanúgy tedd a turmixba, add hozzá a fekete sót, csipet kurkumát, borost és kevés sót, önts hozzá egy kevés “tejet” turmixold simára. Picit legyen sűrűbb, mint az előző, de nem gond, ha hígabb lett.

Egy jénait vagy tepsit, pici olajjal kenj ki. Karikázd fel a krumplit és tedd le egy sorba. Sózd, borsozd, majd szórj rá egy rétegben szóját. Erre keresztben locsold meg a sárga tofuval (ez a tojás helyettesítő). Majd locsold meg a tejföllel. Jöhet egy újabb krumpli sor, szója, tojásos tofu, tejföl. Addig rakd egymásra a rétegeket, amíg minden el nem fogy. Krumpli legyen a legfelső réteg és hagyj meg bőségesen tejfölt, hiszen a teteje hamar kiszáradhat.

Tedd be fedővel együtt a sütőbe 200 fokra kb 30-40 percre. Ha picit keményebb volt a krumpli, amikor szeletelted akkor kelleni fog a 40 perc. Majd fedő nélkül 10-15 percig süsd.

Tipp:
*szójagranulátum helyett használhatsz főtt lencsét, vagy szójakockát (ugyanolyan eljárással készítsd, mint a granulátumot).
* vegán tejföl helyett, készíthetsz sajátot (e-bookomban van hozzá recept), vagy 100 g sótlan kesut áztatás után, simára turmixolva, kevés citromlével.
* tofu helyett ugyanúgy használhatsz sótlan kesut itt is kb 100 g áztatás után, simára turmixolva. Vagy növényi tejszínt (alpro vagy bio bridge), 1-2 tk keményítővel kikeverve ugyanúgy használva, mint a tofut a továbbiakban.

Jó étvágyat,
Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük