Annie's Desserts

Aszalt vörös áfonyás scone

Instagramon kikérdeztelek titeket a múltkor. Megszavaztátok, hogy ezen az oldalon is legyen desszert recept. Omlós tészta, aszalt áfonya és savanykás máz, ez teszi a scone-t igazán finom sütivé egy kávé, vagy tea mellé.

Hozzávalók:

  • 100 g liszt
  • 50 g teljes kiőrlés tönköly liszt (vagy búza)
  • 1 tk sütőpor
  • 50 g nádcukor
  • nagy csipet só
  • 3 evőkanál szilárd kókuszolaj
  • 3 evőkanál házi/bolti mogyoróvaj
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • 30 g aszalt vörös áfonya
  • 60-120 g vegán natúr joghurt

Kapcsold be a sütőt 220 fokra. A liszteket szitáld egy aprítógépbe, add hozzá a a sütőport, cukrot és sót. (Egy nagy méretű aprítóra van szükséged, vagy simán egy keverőtálra és a kezedre. Ekkor viszont nagyon gyorsan dolgozz, hogy a szilárd kókuszolaj ne olvadjon túlságosan meg a kezed között!)

Nyomd meg néhányszor a gombot, hogy egy kicsit elkeveredjenek az alapanyagok. Add hozzá az olajat és a mogyoróvajat, ezzel is dolgozd össze egy picit. Majd add hozzá a a vaníliát a vörös áfonyát és két evőkanál joghurtot. Dolgozd el egy kicsit, majd kanalanként adj még hozzá joghurtot ha szükséges. A lényeg, hogy ne legyen nedves és túl száraz sem.

Halmozd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kb 15 cm átmérőjű kört formázz belőle. Simán csak a kezeddel nyomkod szét. Vastagságra két ujjnyi legyen körülbelül.

Vágd hatfelé és kicsit húzd szét őket, hogy legyen hely közöttük (kb.5 cm).
Süsd 10-12 percig, amíg az alja és az oldal aranybarna nem lesz.

Máz:
40 g porcukrot keverj el frissen facsart narancslével, vagy citromlével 1 teáskanalanként adagolva. Sűrűn folyós állagot kell kapj, mint a joghurt.
Locsold meg a frissen sült sütiket a mázzal.

 

Kellemes sütést,
Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük