Halva, azaz a török-arab grízes édesség vegán

Az úgy volt, hogy pihi napot tartok, de nem ment 😀

Megláttam a polcon a búzadarát és gondoltam készítek belőle valamit, de nem sima tejbegrízt szerettem volna. Kutakodtam egy kicsit, aztán rátaláltam egy arab édességre, a halva-ra. Nagyon sok féleképpen el lehet készíteni, akár répából vagy krumpliból is. 

Átalakítottam egy kicsit ( na jó eléggé) a receptet, hogy a mi ízlésünknek is megfeleljen és ne legyen annyira hizlaló.

Hozzávalók: 

  • 2,5 dl növényi tej
  • 2,5 dl víz
  • 250 g nyírfacukor
  • 150 g búzadara
  • 120 g kókuszolaj
  • egy kis vanília
  • 1 tk fahéj
  • 1 jó nagy marék mag, ez most nálam törökmogyoró, mandula, tökmag és szezámmag

A tejet a vízzel és a cukorral felmelegítjük, de ne forraljuk!
A kókuszolajat felmelegítjük egy nagy serpenyőben és beleszórjuk a búzadarát a magvakkal együtt.

Figyelni kell rá mert nehezen kezd el pirulni, de könnyen leég, tehát folyamatosan rázni és keverni kell. Ha a tej felmelegedett, akkor hozzáadunk egy kis vanília aromát. Beleszórjuk a lepirított magvakat és sűrűre főzzük. Egy kisebb tepsit (25×20 cm) kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát.

Nem egy szépség azt meg kell vallani 😂😀

Konyhapulton egyszerűn csak hagyjuk kihűlni, kockára szeletelve tálaljuk. Érdemes délelőtt elkészíteni, így ebéd után vagy a délutáni tea mellé tökéletes lesz. Bár tanúsítom, hogy langyosan is nagyon finom! 😀

Jó “sütögetést”!
Anna

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket! Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből! Feliratkozás után eléred a VIP recepteket! Automatikusan kapsz egy 10%-os kupont Jankánál!