Annie's Desserts

Tápiókapuding

A tápióka egy gluténmentes alapanyag, amelyből általában édességek készülnek, de magas keményítőtartalma miatt kiváló sűrítő- és kocsonyásítóanyag.

A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, szaponinokat, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is.

Mutatok egy egyszerű receptet:
2 adaghoz

  • 40 g tápiókagyöngy
  • 25g nyírfacukor vagy eritrit vagy méz
  • 1csomag vaníliàscukor (xilit)
  • 2kis szelet gyömbér
  • kis citrom vagy lime héj
  • 2,5dl víz
  • 1dl kókusztej 
  • csipet só

A vizet tedd fel forrni, mehet bele a gyömbér darab és két nagyobb szelet citrom vagy lime héja. Minél nagyobb darabban, hogy majd ki tudd venni. Tedd bele a tápiókagyöngyöt. Olyan 15 percig kevergetve főzd, amíg be nem sűrösödik és áttetszővé nem válik. Ekkor szedd ki a gyömbért és a citrom/lime héjakat. Öntsd fel kókusztejjel és addig kevergesd, amíg újra besűrösödik. Hagyd teljesen kihűlni. Ha ez meg van egy kevés kókusztejjel még hígíts rá.

Sok mindennel lehet innentől kezdve tálalni. Meg mutatom én mit készítettem.

  • 2 ev méz
  • néhány csepp citromlé
  • egy marék málna és eper

Rakj mindent egy edénybe és melegítsd fel. Éppen csak annyira, hogy a fagyasztott gyümölcs felengedjen. Egy szűrőn passzírozd a málnát úgy, hogy az epreket szedd ki előtte. Én azt szerettem volna egyben hagyni. 

Ezt a szószt kanalazd rá a kihűlt tápiókapundingra. Tehetsz rá friss gyümölcsöt is pluszban, nekem ez most gránátalma volt. Szórd meg kókuszreszelékkel.

Próbáljátok ki!
Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük