Annie's Desserts

Vegán “tepertős” pogácsa

Sziasztok! Tudom, hogy régen került fel recept az oldalra… ennek is meg van az oka, de azt majd később elárulom. Nekem a pogácsák közül nem éppen a tepertős volt a kedvencem, de ez most kihívást jelentett. Elkészítettem a vegán változatát ☺ 

Hozzávalók:

  • a tepertőhöz: egy nagy marék szójakocka
  • füstölt pirospaprika (ha nincs, jó a hagyományos is)
  • bors
  • csicseriborsóliszt/sima liszt
  • tészta: 400 g liszt
  • 170g kókuszzsír/vegán margarin
  • 1cs. élesztő/ 25g friss
  • 100 ml növényi tej
  • 1 alma meghámozva, lereszelve (közepes)
  • sok bors

Először is a szója kockákat fűszeres vízben áztasd be, kb 1-2 órára. Ha ez meg van, akkor a csicserilisztet és a fűszereket keverd össze és hempergesd meg a kockákat benne. Olajban süsd ki és hitetlenkedj, hogy ennek nem lehet tepertő illata. Pedig az van!! 

Ezután a tésztához a tejet langyosra melegítsd fel és tedd bele az élesztőt. A liszthez keverd a többit. Borsozd jól meg, hiszen majd az fogja igazán visszaadni a tepertős pogácsa ízét (már ha ez a cél). Gyúrd valamelyest össze a tésztát. A szójakockákat, miután kihűltek aprítsd össze kisebb darabokra. Ezeket is gyúrd bele a tésztába. Takard le és a konyhapulton pihentesd kb 20 percig. Addig tölts egy pohár bort, vegyél elő egy kiszúrót és egy kést.

Ha letelt az idő, akkor nyútsd ki vékony téglalappá. Ezután hajtsd be mindkét oldalát középre, majd azt is félbe,azaz egymásra. Pihentesd egy kicsit, majd megint nyújtsd ki vékony téglalapra. Most az egyik oldalát hajtsd be középre a másikat pedig rá. Megint jön egy ki pihenő. Most már újnyi vastagra nyútsd ki, egy késsel vágj bele függőleges és vízszintes vonalakat, hogy majd sülésnél rácsos legyen.

Tetszőleges méretű kiszúróval minél kevesebb maradékot hagyva szúrd ki. Tedd őket tepsibe, takard le és hagyd pihenni 15 percig. Addig kapcsold be a sütőt 190 fokra. Sütés előtt kend le őket valamilyen növényi tejjel és mehet is be a forró sütőbe olyan 15-20 percre, nekem erősebb a sütőm, tehát elég volt a 15 perc is. 

Jó sütögetést,

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük