vegán receptek

Kézműves fűszerek 1.rész

Magunknak készíteni jelen esetben fűszereket, izgalmas, kreatív és fenntartható is egyben. Egyáltalán nem bonyolult, nem kell hozzá több százezres gép, vagy gépek halma. Egyszerűen csak te kellesz, egy mozsár, vagy aprító, vagy a két kezed. Az alapanyagokat érdemes bio helyről, vagy ami a legjobb a saját kertedből, erkélyedről beszerezni.

A saját termék készítésekor pontosan tudod mi kerül bele, így ízfokozó, tartósítószer, és rengeteg só nélkül tudod elkészíteni az isteni fűszerkeverékeidet. A receptben leírt mennyiségek ízlés szerint változtathatóak. Ha nem szereted pl. a rozmaringot, akkor kevesebbet vagy egyáltalán ne tegyél bele. Lássunk is hozzá:

Szárított bazsalikom/ zeller/ petrezselyem

Szedd le a kertedben, vagy az erkélyen termett fűszernövényeidet. Ha nincs módodban magadnak termelni, akkor a piacon válassz bio fűszernövényeket!

A bazsalikomot és a zellert szedd leveleire, mosd meg és egy tálcára terített konyharuhára pakold. Szépen, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. Tedd ki az erkélyre, vagy a konyhaszekrény tetejére. Egy hálós anyagot érdemes rárakni, a szennyeződések távol tartásához.
A frissen vásárolt petrezselymet mosd meg alaposan, majd ha csokorban van, egyszerűen csak köss rá egy cérnát/mazdagot és akaszd fel egy olyan helyre, ahol nyugodtan ki tud száradni.

Néhány nap múlva (ellenőrizd), ha kiszáradtak morzsold egy tálba a leveleket, majd öntsd külön-külön egy kis tárolóba. Természetesen kávédarálóban porrá is őrölheted.

Aranyló fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze (6-7 evők.) sörélesztőpehely
  • 4 tk fekete himalájai só
  • 3 tk vöröshagyma granulátum
  • 1 tk fokhagyma por
  • 1,5 tk kurkuma

Sorban fentről lefelé mozsárban őröld össze az alapanyagokat. Vagy ha kávédarálód van, abban. Majd egy üvegben tárold. Ízlés szerint adhatsz hozzá szárított petrezselymet, őrölt borsot. Készíts nyugodtan belőle dupla adagot!
Használhatod tofu rántottához, csicseriliszthez, csicserilepényhez, mindenhez, amihez tojást adnál.

Provence-i fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 1 evők. kakukkfű
  • 1 evők. őrölt rozmaring
  • 2 tk szárított majoranna
  • 2 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított levendula
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított zsálya

Mozsárban majd kávédarálóban daráld össze az alapanyagokat, majd egy üvegcsében tárold. Nyugodtan készíts belőle dupla adagot, hogy a fűszer tárolót megtöltse.
Használhatod olaszos ételeknél, tésztákhoz, zöldségragukhoz, sült krumplira.

Anna

Folytatás következik, hogy minél inkább saját fűszerkeverékeiddel töltsd meg a konyhaszekrényt!

Ha van különleges fűszerkeverék, amit szívesen használnál, írd meg és bekerül majd a különválogatásba!

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük