vegán receptek

Kézműves fűszerek 2.rész

A második részben megmutatom néhány alap fűszerkeverékemet.

Az alapanyagokat érdemes bio helyről, vagy ami a legjobb a saját kertedből, erkélyedről beszerezni.

A saját termék készítésekor pontosan tudod mi kerül bele, így ízfokozó, tartósítószer, és rengeteg só nélkül tudod elkészíteni az isteni fűszerkeverékeidet. A receptben leírt mennyiségek ízlés szerint változtathatóak. Ha nem szereted a rozmaringot, akkor kevesebbet vagy egyáltalán ne tegyél bele. Lássunk is hozzá:

Univerzális fűszerkeverék:

  • 4 kávésk. mustármag
  • 4 evők. sörélesztőpehely
  • 2 evők. szárított petrezselyem
  • 2 kávésk. kakukkfű
  • 2 evők. szárított bazsalikom
  • 2 kávésk. szárított oregánó
  • 4 kávésk. só nélküli fokhagymapor
  • 2 kávésk. pirospaprika
  • 1 kávésk. füstölt pirospaprika

Fentről lefelé haladva morzsold a mozsárban össze az alapanyagokat. Nem kell kiönteni külön-külön őket. A végén morzsold össze az egészet alaposan. Ha van kávédarálód, akkor készítheted abban is, apránként összedarálva. Egy ilyen kis IKEA-s fűszer tárolóban tele lesz.
Használhatod, zöldséges ragukhoz, grillezéshez, levesekhez.

Magyaros fűszerkeverék:

Hozzávalók:

  • 2 evők. pirospaprika
  • 1 evők. szárított petrezselyem
  • 1 evők. őrölt kömény
  • 1 evők. fokhagyma por
  • 1 tk őrölt (friss) bors

Minden hozzávalót keverd el a mozsárban, vagy csak simán egy tálban, majd öntsd egy üvegbe.
Használd minden magyaros ízvilágú ételhez, csicseripörkölt, szójapörkölt, vagy rakott krumplihoz.

Ételízesítő

Hozzávalók:

  • 1 zellergumó + zöldje
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem gyökér + zöldje
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 1 tk szárított zsálya
  • 1 tk szárított lestyán
  • 1 tk őrölt mustármag
  • 1/2 tk szárított sáfrányos szeklice

Kapcsold be a sütőd 80-85 fokra. A zöldségeket hámozd és mosd meg, majd darabold nagyobb darabokra. Tedd az aprítódba és aprítsd kisebb részekre. A fűszereket keverd bele a végén. Oszlasd el egy (vagy két) tepsin és tedd be a sütőbe. 1 óra múlva keverj rajta, majd újabb egy órakor megint keverj rajta. Innentől kezdve fél óránként nézz rá. Nekem 3-3,5 óra alatt lett készen. Miután teljesen kiszáradt, akkor kávédarálóban apránként daráld le, de ez el is hagyható.
Használd bárhova, zöldség ragukhoz, levesekhez, tésztához, főzővízbe.

Anna

U.i.: Ha van olyan fűszerkeverék, amit szívesen elkészítenél otthon, csak írd meg itt vagy instagramon 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük