vegán életmód

Mi a különbség állat és állat között?

A minap(2020.július) olvastam, hogy az Asia centernél egy biztonsági őr leleplezett egy kis teherautónyi zsákba zárt kutyát. Azonnal rendőrség, állatmentők és civilek teremtek ott, hogy segítsenek szerencsétlen kutyáknak és egy szem kecskének. Szerencsére az egyik állatmenhely befogadta őket és megmenekültek.

Első érzelmem ezzel kapcsolatban a düh volt. Ki az az idióta, aki ilyet csinál? Hogy lehet valaki ennyire szívtelen. A másik érzelmem, a megkönnyebbülés, hogy a kutyusoknak most már jobb helyük van és lesz is.

A harmadik reakcióm pedig az értetlenkedés volt, hogy ha egy rakás malac lett volna, vagy csirke a kutyák helyett senkit se érdekelt volna. Hogy van ez?

Aztán ez napról napra dühített és csak ezen járt az agyam. Nem tudom felfogni, hogy a kutyákkal nem szabad így bánni a disznókkal, az ételnek szánt állatokkal pedig igen. Felmerül a kérdés mi a különbség köztük? Hogy van az, hogy a csirkét megesszük a kutyákat és macskákat pedig simagtjuk és rohanunk velük az állatorvoshoz, ha betegek? Hogy tudunk különbséget tenni állat és állat között? Mikor változik meg bennünk ez a hozzáállás?

Az én meglátásom szerint, addig amíg csak egy hús darabot látunk a tányéron az addig csak egy hús darab, nem állat. Nem látjuk bele az érzelmekkel, intelligenciával rendelkező élőlényt. Hiszen az csak egy darab hús. Ha azt látod, hogy egy kutya szenved, megveri a gazdája, akkor megsajnálod, dühös leszel, hogy hogyan bánhatnak vele így. De azt tudod, hogy a malacoknak nap mint nap ugyanezt kell átélniük?

Gyerekként nem tudunk különbséget tenni, egy cuki nyuszit látva nem akarjuk megenni, vagy ha nagymamánál vagyunk a csirkék között nem tudjuk és nem is gondolunk rá, hogy levágjuk és megegyük. Hiszen nekünk az állat az egyforma. A kutya ugat, a macska nyávog, a csirke kotkodál, a malac röfög és így tovább. De nem azt látjuk benne, hogy csirke leves vagy pörkölt, hanem egy aranyos állatot. Mikor jön el az a pillanat, amikor különbséget teszünk és az egyik fajt megesszük, míg a másikat simogatjuk?

A biológia órán, de már az óvodában is azt tanítják nekünk, hogy a csirke farmokon, meg a gazdaságokban élő bocik mind-mind értünk vannak, nekünk adják a tojásaikat, tejüket és önmagukat is. Mi pedig ezt elhisszük és semmit se teszünk ellene, mégis hogyan? Az óvónénik, a szüleink szava mindig igazak, nem?

Szerintem nem szabadna különbséget tenni állat és állat között. Ennyi erővel, akkor együnk meg minden állatot. Miért választottunk ki néhány fajt? Vagy inkább ne együk meg őket, ne okozzunk nekik fájdalmat, szenvedést. Ne csukjuk be a szemünket és legyintsünk.

Ez a szokás, a nagyszüleim is így tettek, én attól vagyok férfi, ha húst eszem, attól vagyok magyar, hogy megeszem a pörköltet. Mondok valamit, igazi férfi akkor vagy, ha nem eszel húst, mert akkor gondolkoztál és nem csak azt tetted, amit mindenki más. Magyarnak pedig nem attól leszel magyar, hogy pörköltet, túrós csuszát eszel, hanem az belülről fakad. Magyarnak lenni nem az étel által lesz az ember.

Személy szerint, ha nem okozok fájdalmat egy kutyának akkor más állatnak sem. Nem bántom, nem főzöm meg őket, csak azért, hogy nekem jó legyen. Tisztelem őket annyira, hogy nem veszem el az életüket és nem játszok istent azzal, hogy én bármit megtehetek. Nem a tápláléklánc csúcsa vagyunk, csak a tagja.

Fel kéne már ismerni azt a tényt, hogy mi emberek mindent tönkre teszünk, önzőek vagyunk. Elhiszünk mindent ami a médiában van, nem tájékozódunk, becsukva a szemünket, csak azt tesszük, amit mondanak nekünk. Jó ez? Kényelmes?

Ideje változtatni, ideje kinyitni a szemünket és cselekedni, nem félni!

Ne legyél olyan, mint mindenki más. Légy olyan ember, aki büszke önmagára, mert tesz a környezetéért, mert nem árt!

Az állatok világnapjára (10.04.)!

Anna

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük