Magyaros karácsonyi menü

Sziasztok! Készítettem 2 féle menü sort karácsonyra. Vannak, akik inkább a hagyományos vonalat képviselik és vannak, akik mindig valami újat próbálnak ki. Igyekeztem minkét félnek finom, laktató és karácsonyos menüt összeállítani. Először a magyaros, hagyományosabb menü sort olvashatjátok, holnap érkezik a kicsit különlegesebb vonal. Főzésre fel!

Zöldborsó leves grízgaluskával

A halászlé mellett, azért van még a magyarok tarsolyában más leves is karácsonyra, miért ne lehet ez a borsóleves gazdagon, telis-tele zöldséggel?

Hozzávalók:

  • 4 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 400 g zöldborsó
  • 2 db közepes krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tk pirospaprika
  • Grízgaluska
  • 80 g búzadara
  • 20g durumliszt/sima liszt
  • 1,5 tk fekete só
  • csipet só
  • bors
  • szárított petrezselyem ízlés szerint (vagy más fűszernövény)

Aprítsd fel a vöröshagymát és tedd egy lábasba, adj hozzá 1 dl vizet és kezd el párolni. Reszeld bele a 2 gerezd fokhagymát. Aprítsd fel a répákat és add hozzá a hagymához, keverd át és szórd meg pirospaprikával. Engedd fel vízzel és főzd 10 percig, vagy amíg félig megfő a répa. Majd add hozzá a borsót és a felkockázott krumplit is. Főzd készre.

A galuskához a búzadarát, a lisztet, a sókat és a fűszereket keverd el egy kis tálba, majd öntsd fel vízzel. Keverd alaposan el és tedd félre, kb 3 percig. Ha készen van a leves, akkor márts egy evőkanalat a levesbe és vegyél ki a galuskából egy keveset, tedd a levesbe. Folytasd, amíg van galuskád. Aprítsd fel a petrezselymet és add a levesbe. Forrald két percig és kész is van, tálalhatod.

Laktató, paradicsomos töltött káposzta

Töltött káposzta nélkül szerintem el sem képzelhető a hagyományos karácsonyi vacsora. Sokféle vegán töltött káposzta receptje megtalálható a neten. Az én receptem is a sok recept összegyúrva, ahogy nekünk ízlik 🙂

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta, igen KELKÁPOSZTA
  • 6-7 db nagyobb fej gomba
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 babérlevél
  • 2 tk szárított vöröshagyma/1 kisebb fej hagyma
  • 2 ev sörélesztőpehely (elhagyható)
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 marék dió
  • 1/2 bögre száraz rizs
  • 1 üveg (7dl) paradicsomszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ev olivaolaj

Főzd meg kétszeres mennyiségű vízben és házi vegetával (zöldségleveskockával) a rizst.

A gombákat mosd meg és aprítsd fel tetszőlegesen és nagyon kevés olajon gyorsan pirítsd meg. Amikor már épp elfogyna a kiengedett leve vedd le a tűzhelyről és tedd át az aprítóba. Add hozzá a fűszereket, fokhagymákat, vöröshagymaport, köményt, sörélesztőpelyhet, diót, füstölt fűszerpaprikát és a babot is. Kezd el aprítani, nem kell teljesen egyneműnek lennie. Ha túl nedves lenne, akkor egy kevés tápióka keményítőt adhatsz hozzá.
* Ha nincs szárított vöröshagymád, akkor a pirítsd meg egy kicsit a gombák előtt serpenyőben. *
Az egész fej káposztát tedd forró vízbe, így óvatosan le tudod fejteni róla a leveleket. Ezután forrásban lévő vízbe tedd egyenként kb. fél percre. Majd a vastag torzsáját vágd ki, és ahol nem tudod kivágni kicsit vékonyítsd el a hátoldalán. Kapcsold be a sütőt 190 C°-ra.

A kifőtt rizst keverd el a leaprított gombával. A paradicsomszószt öntsd a gombás serpenyőbe és melegítsd fel, adj hozzá (ha kell) 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot, reszeld bele a fokhagymát és adj hozzá pici sót, borsot. Éppen csak forrjon fel, majd öntsd egy nagy jénai aljába a felét.

A káposztát egy max két evőkanál töltelékkel töltsd meg és tekerd fel úgy, hogy minden tekeréskor az oldalát is belülre hajtod. Így nem fog szétnyílni. Fektesd bele a paradicsom mártásba. Szépen sorakoztasd a káposztákat és ha minden elfogyott öntsd rá a paradicsom mártás másik felét. Fedd le jénai tetővel vagy alufóliával és tedd be a sütőbe kb. 30-40 percre.

Meggyes gesztenyés szelet

Hozzávalók:

  • Piskóta
  • 250 g liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • 1/4 tk mézeskalácsfűszerkeverék/ fahéj
  • 100 g nádcukor
  • 200 ml víz
  • 100 ml növényi tej
  • 0,75 ml olaj
  • 1/2 citrom leve
  • Krém:
  • 1 csomag gesztenye püré
  • 2 dl vegán habtejszín (Schlagflix)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 tk rum(aroma)
  • befőtt meggy

Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra. A lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, szórd hozzá a sütőport, a sót és tedd félre. Egy kisebb keverőtálba mérd ki a cukrot, a folyadékokat, a citromlé kivételével. Keverd alaposan össze, majd a kettőt is keverd el, a végén csurgasd bele a citromlevet és azzal az keverd el.

Egy formát bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a tésztát. Süsd kb 30 percig, de végezz tűpróbát rajta. Nekem van, hogy kell a 40 perc is.

Hagyd ki hűlni a tésztát és csak utána vágd le a széleit és ha púpos lett, akkor egyenesre a tetejét.

A gesztenye pürét olvaszd ki a konyhapulton, majd villával törd össze. A habtejszínt verd fel 3 evőkanál porcukorral, tehetsz hozzá rum aromát, ha teljesen natur a gesztenyepüré. Én nem tettem, mert ízesített volt a gesztenyepüré. Majd keverd össze a pürét és a tejszínhabot, habkeverővel vagy villával. Kend a piskótára, befőtt meggyet sorakoztasd a tetejére és tedd be a hűtőbe rövid időre.

Tipp: Ha szeretnéd csurgasd le olvasztott csokival, vagy tegyél még rá tejszínhabot, de akár mézeskalácsot is összemorzsolva szórhatsz a tetejére.

Kellemes készülődést!
Anna

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket! Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből! Feliratkozás után eléred a VIP recepteket! Automatikusan kapsz egy 10%-os kupont Jankánál!