Könnyű lencsés saláta

Egy egyszerű, könnyed “saláta”, ami marinált fokhagymával és lencsével egészül ki. Hm… mennyei! Vacsorára egy könnyed Irsait ajánlok mellé, ebédre pedig egy hűs limonádét, sok citrommal és mentával!

Hozzávalók:

  • 150 g lencse (barna vagy zöld francia lencse)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • só, bors
  • 2 ev. olivaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • csipet köménymag
  • 1/2 tk koriander mag egész
  • 1-2 ev. akármilyen ecet (fehérbor, sima, alma)
  • egy nagy marék friss fűszernövény (bazsalikom, menta, kapor, petrezselyem, oregánó)
  • 1 kis fej saláta (fejes, római, tarka)
  • friss zöldségek (retek, uborka, koktélparadicsom, újhagyma)

Elkészítése:

A lencsét kétszeres mennyiségű vízbe rakd fel főni, a vöröshagymát vágd négyfelé és tedd a vízbe, sózd és a babérlevelet is add hozzá.

A salátát mosd meg és csepegtesd le, a fűszernövényekkel is ugyanígy járj el.

A fokhagymát vékony szeletekre vágd fel, egy kis serpenyőben hevíts olivaolajat, szórd bele a kömény-és koriandermagot, egy-két tekerés friss borsot is adhatsz hozzá. Pirítsd pár másodpercig, majd add hozzá a felszeletelt fokhagymát is. Közepes hőfokon barnítsd meg és azonnal öntsd ki egy kis tálba, mert a serpenyőben tovább fog sülni.

Ha a lencse éppen hogy megfőtt, szűrd le és csak egy kicsit, de mosd át hideg vízzel. Tedd egy tálba, öntsd le a fokhagymás olajjal, keverd át alaposan. A salátát tépkedd kis darabokra, a friss zöldségeket darabold tetszőleges méretűre és keverd össze a lencsével. A friss fűszernövényeket aprítsd fel, szórd a salátára, locsold meg ecettel és már fogyaszthatod is, akár pirítóssal, magában, vagy pitába töltve is finom.

Jó étvágyat,
Anna

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket!

Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből!