Krémes gombás tészta

LoadingHozzáadás a kedvencekhez

Gyors, laktató és finom receptre vágysz? Akkor ez pont az lesz. Mostanság egyszerűen nincs sok időm a konyhában lenni, van, hogy 5 perc alatt kell kitalálnom mit főzzek és 15 perc alatt elkészíteni és meg enni. A tésztás ételek pont ezért jók. Amíg megfő a tészta elkészül a szósz!

Hozzávalók: 2 főre két étkezésre

  • 500 g gomba
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ev. olivaolaj
  • 500 g (penne) tészta
  • 1,5 ev. keményítő (tápióka vagy étkezési)
  • 1 cs. friss petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1/2 tk provancie fűszerkeverék
  • 4 dl víz
  • 1 tk miso paszta
  • 1/2 kis pohár vegán tejföl (vegajó)

Elkészítése:

A tésztát tedd fel főni sós vízben. A hagymát aprítsd kis darabokra, ahogy a fokhagymákat is. Mosd meg és csak szeleteld fel a gombákat. Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben hevíts olajat, add hozzá a hagymát és ahogy serceg vedd le minimumra a tűzhelyet. Ahogy egy picit már barnul és sárgul a hagyma, add hozzá a fokhagymát is és egy csipet sót. Amikor már illatozik a fokhagyma is, add hozzá a füstölt pirospaprikát, keverd át gyorsan és mehet is rá a gomba. Ezzel is keverd át alaposan, borsozd, de ne sózd. Még mindig alacsony lángon párold a gombát 3-4 percig. Majd vedd fel közepes hőfokra és adj hozzá provancie fűszerkeveréket, borsot egy csipet sót. Főzd addig, amíg el nem fő a leve.

Egy kis tálba mérd ki a vizet vagy zöldségleves alaplevet, add hozzá a keményítőt, sózd borsozd és add hozzá a miso pasztát is (ez elhagyható, ha nincs). Keverd el csomómentesre és tedd félre, aprítsd fel a friss petrezselymet. A tésztát szűrd le és mosd át langyos vízzel. Ahogy a gomba elfőtte a levét add hozzá a keményítős levet, a felaprított friss petrezselymet minimum hőfokon kezd el főzni, ahogy felforr még egy percig főzd, majd kapcsold ki alatta a tűzhelyet. Add hozzá a tejfölt (de használhatsz főzőtejszínt, kókuszkrémet is akár), keverd el, kóstold meg és sózd, borsozd vagy adj még hozzá provancie fűszerkeveréket ízlésed szerint. Megszórhatod még egy evőkanál sörélesztőpehellyel is, ha használsz. A tésztát öntsd egy nagy keverőtálba és zúdítsd rá a szószt, alaposan keverd el és már fogyaszthatod is.

Tipp:
Ha reggel készíted el ezt az ételt és csak délután, este eszed, akkor ne keverd össze a tésztával, és amikor fogyasztani szeretnéd a szószhoz önts még egy kis vizet, forrald fel és utána keverd össze a tésztával. Ha pedig rövid időn belül ennél belőle, akkor összekeverés után azonnal fedd le valamivel, hogy a gőz benn maradjon.
Tálaláskor szórhatsz rá növényi sajtot, sörélesztőpelyhet de magában is tökéletes lesz.
Minél több féle gombát használsz, annál karakteresebb lesz az íze.
Gomba nélkül is elkészíthető, én ilyenkor két fej hagymát használnék!!

Jó étvágyat,
Anna

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.