Jóbarátok kaja sorozat, Joey “húsgolyós” szendvicse

Joey vegán húsgolyós szendvicse

Az ötödik évad 20. részben, Joey, Chandler, Ross és Phoebe rendőr barátja elmennek, egy “bevetésre”. A rendőrautóban ülve megfigyelnek, amikor is egy kipufogó eldurran, Joey pedig Rossra veti magát. Chandler persze megsértődik, hogy nem őt “mentette” meg. A többit nézzétek meg a bejegyzés végén lévő videóban.

Lássuk a világ legfinomabb szendvicsét!

Hozzávalók:

  • 180 g száraz lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szelet kenyér
  • növényi tej a kenyérhez
  • 30 g vegán parmezán
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 4 ev. aquafaba
  • fél csokor petrezselyem
  • 1/2 tk oregánó
  • 1/2 tk majoranna
  • pici füstölt pirospaprika
  • só, bors

Szósz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv aprított paradicsom
  • bazsalikom
  • babérlevél
  • 2 ev. olivaolaj (extraszűz)

Vegán parmezán:

  • 1 csésze natur kesudió
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 k só
  • 1 tk fokhagymapor (só nélküli)
  • 1 tk vöröshagymapor

Elkészítése:

A lencsét mosd át és tedd fel főni, egy babérlevél és só társaságában. Majd ha megfőtt szűrd le és hűtsd ki. A vegán parmezánhoz, mérj ki egy csésze natur kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a hagymaporokat és a sót egy késes aprítóba és aprítsd teljesen kicsire, amolyan parmezán szerűre. Tedd félre.

A “húsgolyóhoz” egy tálba öntsd át a lencsét, 4 evőkanál aquafabát ( csicseriborsó leve). A kenyérszeleteknek a héját vágd le, és egy kis tálban mártsd meg növényi tejben, majd tépked kis kockákra. Tedd ezt is a tálba. A felaprított petrezselyem is mehet hozzá a 30 g vegán parmezánnal együtt. Ezután kézzel gyúrd össze az egészet. Fűszerezd be fokhagymával, majorannával, oregánóval, paprikával, sóval, borssal. Folyamatosan adagold hozzá a zsemlemorzsát, hogy egy masszív golyóvá álljon össze. Majd golyózd ki olajos kézzel egy tepsire és tedd be a fagyasztóba.

A szószhoz két konzerv aprított paradicsomot önts egy nagyobb serpenyőbe, vágd négyfelé a vöröshagymát, dobd bele, mehet hozzá 2 gerezd reszelt fokhagyma, egy babérlevél, néhány bazsalikomlevél, só és 3 evőkanál olivaolaj. Önts még hozzá legalább fél konzerv vizet is, de még a végén is lehet adni kell hozzá. Közepes lángon főzd fel a szószt.

Kapcsold be a sütőt 190 C°-ra. Eközben a golyókat vedd ki a fagyasztóból és néhány evőkanál olajban süsd meg minden oldalát. Szedd ki a tepsire vissza és told be a sütőbe kb. 10 percre.

A szósz közben elkészült, a hagymadarabokat és a babérlevelet vedd ki belőle, hempergesd meg a szószban a golyókat. Egy kiflit, hot-dog kiflit vagy ahogy én tettem egy Aldi-s vegán croissant vegyél elő, vágd félbe, de ne teljesen. Kanalazz bele szószt, majd 2-3 gombócot és szórd meg alaposan vegán parmezánnal és vegán sajttal.

Jó étvágyat,
Anna

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket!

Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből!