Karácsonyi menü 2021-ben

Idén is eljött a karácsony, szerencsére. Szeretnéd a menüt feldobni, vagy egyszerűen lecserélni egy teljesen másra? Kipróbálnál valami újat esetleg már szemezel a növényi étrenddel? Talán már vegán vagy, de nem tudod mit főzz karácsonykor? Mutatom az én karácsonyi menümet 2021-ben:

Halászlé, garantáltan szálkamentesen

Hozzávalók 4-6 adag

  • 3 db közepes padlizsán
  • 20 g alga (1 db nori lap)
  • 2 ev. olivaolaj vagy 1/2 dl víz
  • 3 kicsi vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 nagyobb fej paradicsom
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 ev. csemege fűszerpaprika

Elkészítése:

A vöröshagymát vágd fel, de nem muszáj nagyon apróra, mert úgyis le turmixoljuk. A padlizsánból vágj 4-6 szeletet, és alakíts ki belőle halfilét. Ez persze teljesen elhagyható, hiszen csak a látvány, ízre sült padlizsán íze lesz majd. A maradék padlizsánt, ha szeretnéd pucold meg és vágd fel kockára. A kifilézett padlizsán szeletek maradékát is vágd fel.

A kockázott és a filézett padlizsánokat is sózd be és tedd félre.

Az algát, ha szálasat használsz, akkor kávédarálóban őröld porrá. Ha Nori lapot használsz, áztasd be.

Aprítsd fel a paradicsomot és a paprikát, de nem kell túl kicsire.

A hagymát olajon vagy vízen kezd el dinsztelni, alacsony lángon. Ha üvegesre párolódott, húzd félre és reszeld bele a fokhagymát, add hozzá a fűszerpaprikát. Keverd el és tedd vissza a tűzre, add hozzá a paradicsomot, paprikát, algát és a kockázott padlizsánt. Keverd el alaposan és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve picit pirítsd meg. Figyelj rá, nehogy megégjen, mert keserű lesz.

Ezután öntsd fel 2 dl vízzel és tedd rá a fedőt, párolódjon. Pár percenként keverj rá, hogy ne tapadjon meg, főzd puhára, ha kell adj még hozzá kevés vizet.

Ha puha a padlizsán, vedd ki a nori lapot és botmixerrel turmixold le a padlizsános alapot. Öntsd fel 3-4 l vízzel és sózd, borsozd ízlésedre. Forrald fel, aztán vedd le a tűzről. A padlizsán szeleteket egy kevés olajon alacsony lángon fedő alatt serpenyőben párold/pirítsd meg.

Tálald durumtésztával, ha úgy eszitek és a padlizsán szeletekkel.

Tipp: érdemes az algát porrá őrölni, mert egyszerűbb, de ha nem bajlódsz vele vedd ki turmixolás előtt, majd a végén tedd bele és egyétek meg ha szeretitek!

Vegán húsgombóc burgonyasalátával

Hozzávalók 4-6 főre:

Vegán húsgolyó:

  • 2-3 ev. olivaolaj
  • 2 kicsi fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv fehérbab
  • 1 ev. szójaszósz
  • 2 tk. szárított oregánó
  • 2 tk. kakukkfű
  • 2 tk. sörélesztőpehely
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 tk. utifűmaghéj
  • 6 ev. zabpehely
  • pár csepp citromlé
  • 1/2 csésze száraz quinoa

Burgonyasaláta:

  • 1,5 kg sárga héjú burgonya
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 kicsi vegán tejföl
  • 6 ev. tojásmentes majonéz
  • 1 tk fehér bors
  • 1 tk só

Elkészítése:

A húsgolyó: olivaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymákat, majd a vége felé reszeld bele a fokhagymákat is.

A quinoát mosd át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzd meg, 1 tk sóval.

A konzerv babokat csepegtesd és mosd át.

A babokat, zabpelyhet, utifűmaghéjat, fűszereket, szójaszószt tedd egy aprítógépbe, majd ha a hagyma is megpirult add hozzá és daráld majdnem krémesre. Tedd félre.

Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

Ha megfőtt a quinoa, akkor keverd el fakanállal a babos darált alappal. Olajos kézzel gombócozz ki belőle fasírt nagyságú golyókat. Tedd be a sütőbe 20 percre, félidőben óvatosan megfordíthatod. Majd 200 °C-on 8-10 percig süsd.

Update:

Air Fryer-ben is süthető ekkor 180 °C 20 perc kell neki. Ha nem gond egy kis olaj, akkor spricceld le őket.

Serpenyőben is süthető, ekkor 2-3 evőkanál olajat melegíts fel és a golyókat lapítsd ki. Közepes hőfokon 3-3 percig süsd őket.

A burgonyasaláta: A krumplikat hámozd meg és kockázd fel közepes méretűre. Sós vízbe tedd fel főni. A lilahagymát félkör alakú cikkekre vág, sózd be és tedd félre állni.

Ha a burgonya megfőtt, vigyázz ne főzd túl, akkor szűrd le és hűtsd ki.

A tejfölt, majonézt, fehérborsot és a sót keverd el alaposan, ha kell egy kevés vízzel hígítsd.

Keverd össze a krumplit, a lilahagymával és a tejfölös majonézzel. Érdemes előző nap elkészíteni és a húsgolyókat frissen.

Vegán tiramisu a Vegán Édesélet e-bookból

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 315 g liszt
  • csipet só
  • 1,5 tk sütőpor
  • csipet szódabikarbóna
  • 250 ml víz
  • 150 ml olaj
  • 180 g cukor
  • 5 tk almaecet

Krém:

  • 270 g natur kesu
  • 250 g selyem tofu (natur tofu is megfelel)
  • 1 ev. citromlé
  • 120 ml olvasztott kókuszolaj
  • 90 ml növényi tej
  • 100 g cukor
  • pici vanília aroma, mandula aroma
  • 1 dl kávé és kakaópor

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-fokra. A piskótához szitáld a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát egy tálba, add hozzá a sót, cukrot, majd a vizet, olajat és az ecetet is. Keverd el gyorsan és alaposan, de ne keverd túl.

Egy 23×33 cm-es formát/tepsit bélelj ki sütőpapírral. Öntsd bele a masszát és süsd 20 percig, majd vedd ki a sütőből és hűtsd ki. Ezután szeleteld fel kb 2 cm széles csíkokra, azokat pedig harmadold el. Ezeket sorakoztasd egy tepsire és süsd 30-35 percig 140 °C-on, hogy ropogós legyen. Ezután hűtsd ki teljesen.

A krémhez a kesudiót forrázd le, majd hagyd állni 1 órát. Aztán egy turmixba adagold a tofut, citromlevet, tejet, cukrot a lecsepegtetett kesut, aromákat, turmixold teljesen simára, majd a legvégén add hozzá az olvasztott kókuszolajat. Keverd alaposan el.

Főzz le egy nagy adag (1dl) kávét, a piskóta kockákat mártogasd bele alaposan, majd sorakoztasd a tál aljába. Erre öntsd rá a krém felét, kend el szépen, szitálj rá kakaóport. Erre megint egy sor kávéba mártott piskóta jön, aztán a krém és végül a kakaópor.

Tedd a hűtőbe legalább 3 órára. Másnap még finomabb!

1 thought on “Karácsonyi menü 2021-ben”

  1. Pingback: Spárgás tabbouleh -

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket!

Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből!