Kapros-joghurtos pogácsa

LoadingHozzáadás a kedvencekhez

Növényi étrenden is vissza lehet hozni a régi ízeket. Ez a kapros-joghurtos pogácsa elképesztően hasonlít a kapros dübbencsre. Könnyű, lágy tésztája, enyhén kapros íze és a ropogós feketeszezámmag teszi számunkra tökéletessé ezt a pogácsát. Próbáld ki te is.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt+ szórás
  • 250 g margarin/ vegán vaj
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 csokor kapor
  • 20 g só
  • 50 ml víz
  • 20 g élesztő
  • 200 g szójajoghurt
  • 1 ek. almapüré
  • 1-2 ek. fekete szezámmag/lenmag
  • 1/2 csésze növényi tej (lekenéshez)

Kapros-joghurtos pogácsa elkészítése:

A margarint olvaszd fel és tedd félre. A lisztet a sütőporral szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a felaprított kaprot keverd el alaposan. A vizet langyosíts meg és keverd el benne az élesztőt, tedd félre pár percre.

A szójajoghurtot és az almapürét add a liszthez, majd az élesztős vizet is. Fakanállal kezd el átkeverni és csurgasd hozzá az olvasztott margarint vagy vegán vajat. Még mindig fakanállal gyúrd össze, majd tedd a hűtőbe 30 percre.

Ha letelt az idő, lisztes deszkán gyúrd át (ha kell még hozzá liszt, kanalanként adj hozzá) és nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval és tedd nem túl közel egymáshoz egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Takard le és hagyd kelni 15 percig.

Eközben melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra. Ha lejárt az idő kis növényi tejjel kend meg alaposan a pogácsákat és szórd meg fekete szezámmaggal (vagy ha nincs lenmaggal). Hogy biztos ne peregjen le róla vékonyan újra kend át a szezámmagos pogácsákat.

Tedd be sülni 18-20 percre. A z idő vége felé nézz rá, sütőfüggő, hogy pontosan mennyi ideig kell majd sütnöd.

Kellemes sütögetést,
Anna

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.