Fehér chilis bab

LoadingHozzáadás a kedvencekhez

Mostanában rákaptunk a fehérbabra. Mivel szeretjük a chilis babot is így gondoltam miért ne lehetne fehérbabból elkészíteni. Picit más, talán annyira nem is hasonlít az eredetire, eleve nem tartalmaz húst, de az íze az mennyei. Házi készítésű mandulatejjel készült, de természetesen használhatsz bolti semleges ízű növényi tejet. Íme az én fehér chilis bab receptem:

Hozzávalók:

  • 2 db lilahagyma
  • 3-4 db közepes sárgarépa
  • 2 db szárzeller
  • 800 g konzerv fehérbab (Aldi-s)
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 tk oregánó
  • 2 db nagy gerezd fokhagyma
  • 3 ev. liszt
  • 500 ml zöldségleves alaplé
  • 600 ml növényi tej (házi mandula)
  • 200-400 ml víz
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 bögrényi fagyasztott kukorica (elhagyható)
  • friss petrezselyem és/vagy koriander
  • só, bors
  • lime

Fehér chilis bab elkészítése:

Olajon vagy vizen 5-7 perc alatt párold meg a felkockázott lilahagymát. A répát és a zellert is vágd kockára (apróra). Add a hagymához és szórd meg egy csipet sóval, borssal.

Ha letelt az idő add hozzá a köményt, oregánót, fokhagymát, kavard át. Majd szórd meg a liszttel egy 1 percig közepes hőfokon “pirítsd”, de kavargasd folyamatosan. Öntsd fel alaplével, keverd el alaposan, öntsd hozzá a mandulatejet, vizet is.

Ha a zöldségek már majdnem készen vannak, mehet hozzá bab, kukorica és a paprika. Még közepes lángon 20-25 percig főzd.

Házi mandula tej (600 ml):

  • 200 g száraz mandula (blansírozott, vagy ha nem az szedd le a héját)
  • 650 ml víz
  • 1/2 tk só

A mandulát áztasd be nagyjából 4 óráig, majd szűrd le és mosd is át. Tedd egy turmixba, öntsd fel 650 ml vízzel, add hozzá a sót. Turmixold 5 percig közepes majd max. fokozaton.

Egy tálba tegyél egy szűrőt, abba egy tejszűrő anyagot (ez lehet textil pelenka is). Öntsd bele a turmixból a “tejet”. Fogd össze az anyagot és a kezeddel nyomd ki belőle a levet. Igyekezz minél jobban kinyomkodni, szinte száraz legyen, ami az anyagban marad. Ami az edényben marad az pont elég lesz ehhez az ételhez. A hűtőben nagyjából 5 napig eláll (fel kell rázni, mert leül a sűrű része).

Ha natur nem blans mandulád van, akkor forró vízzel öntsd le és hagyd kihűlni benne, majd könnyedén ki tudod nyomni a héjából. Ezután megint áztasd 4 órát.

Jó étvágyat,
Anna

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.