Pizzás csiga mentesen

Nem tudom ti hogy vagytok ezzel, de mi nagyon szeretjük a kelt tésztás sütiket. Ezek közül is a csigák: pizzás, kakaós és fahéjas a kedvencünk! Mentesen, azaz tej-és tojásmentesen elkészíteni sem ördögtől való. A pizzás csiga elkészítése igazán egyszerű és viszonylag hamar meg is van. Ha te is szereted az ilyen desszerteket akkor olvass tovább a receptért!

pizzás csiga

Hozzávalók 24 db:

  • 300 g liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 125 ml növényi tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 4 ek. olaj
  • 1 ek. almaszósz
  • növényi sajt (elhagyható)

Szósz:

  • 200 g sűrített paradicsom vagy darabolt paradicsomkonzerv turmixolva
  • nagyjából 1-2 dl víz
  • 3 ek. keményítő
  • bazsalikom, oregánó, majoranna, kakukkfű, só, bors

Pizzás csiga elkészítése:

A tésztához a langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt. Tedd félre, hogy felfusson.

A lisztet szitáld egy keverőtálba, keverd el benne a sót. Az almapürét és az olajat add a felfutott élesztős tejhez és az egészet öntsd a lisztbe. Gyúrd puha tésztává pár perc alatt. Tedd meleg helyre 30 percig kelni.

Ez idő alatt készítsd el a szószt. A darabolt konzerved van, akkor 200 g-ot turmixolj le és tedd egy lábasba, add hozzá a keményítőt és egy kevés vizet. Fűszerezd be ízlés szerint. Ha sűrített paradicsomot használsz akkor nem kell turmixolni.

Kezd el közepes lángon melegíteni, és ahogy felforrt még 1-2 percig folyamatos keverés mellett főzd. Ha nagyon besűrűsödne keverj még bele egy pici vizet, de mindig csak keveset egyszerre. Sűrűnek kell lennie, de hűlés közben is sűrűsödik még. Tedd félre, hogy kihűljön.

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.

Ha lejárt a tészta ideje és látszik, hogy majdnem duplájára kelt és a szósz is kihűlt, akkor nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra. Nagyjából 1 ujjnyi vastag legyen. Kend meg a szósszal és ha van otthon növényi sajtod reszelj rá. Hajtsd be a két oldalát 2-2 cm-re és nyomkodd le, hogy egy síkban legyen az egész.

Felülről óvatosan, tekerd le a tésztát, úgy, hogy egy picit mindig feszesítesz rajta, azaz meghúzod, hogy ne kerüljön levegő a tésztarétegek közé.

Ha feltekerted, vágd két ujjnyi vastag szeletekre és tedd egymástól távol egy tepsire.

Tedd be sülni nagyjából 20 percig, de nézz rá, nehogy megégjen. Ha kell vedd lejjebb a sütő hőfokát.

pizzás csiga mentesen

Kellemes sütögetést,
Anna

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozz fel

Élvezd a feliratkozással járó előnyöket! Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből! Feliratkozás után eléred a VIP recepteket! Automatikusan kapsz egy 10%-os kupont Jankánál!