Ismeritek a briam-ot? Görög lecsónak is hívhatjuk, de ennél azért jóval több. Általában padlizsánból, cukkíniből, paradicsomból és hagymából áll. Egy edényben jó sok olivaolajjal összesütik, egy blokk fetával a tetején tálalják. Az én változatomon egy gyors vegán “feta” van és sok cukkinit tartalmaz. Kíváncsi vagy a cukkinis briam receptjére? Olvass tovább, majd készítsd el!
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
1-1 fej vörös és lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 közepes paradicsom
1 konzerv (fűszeres) darabolt paradicsom
só, bors
friss kakukkfű, zsálya, oregánó, menta
1 dl extra szűz olivaolaj, 50 ml sima olivaolaj
Vegán “fetához”:
1 tömb natúr tofu
2 tk. só
nagyjából 1-2 dl víz
Cukkinis briam elkészítése:
Első lépésként a “fetát” kell elkészíteni. A tofut egy nagyobb tálba törd kézzel falatnyi darabokra. Nem kell egyformának lennie. Egy kis tálba keverd el a sót és a vizet alaposan. Majd öntsd a tofura. Forgasd át és tedd félre.
Kapcsold be a sütőt 200 °C-ra. Egy közepes jénait készíts elő.
A cukkíniket, paradicsomokat, hagymákat karikázd fel, de nem kell túl vékonynak lenniük. A fokhagyma gerezdeket csak vágd félbe.
A friss fűszernövényeket aprítsd fel. Mennyiségileg tetszőlegesen használhatod, ízlésed szerint. Szárított fűszereket is használhatsz!
Az olajokat keverd össze, reszelj bele egy fokhagymát, sózd és borsozd egy kicsit.
A jénaiba öntsd a darabolt paradicsom felét, majd szépen állítva sorakoztasd fel a zöldségeket, tetszőleges sorrendbe. A fokhagymákat ide oda dobd bele. Öntsd rá a paradicsom konzerv másik felét és az egészet locsold meg az olajjal.
Tegyél rá fóliát vagy a jénai fedelét és süsd 30 percig.
Majd vedd le a fedőt vagy fóliát. A vegán “fetát” morzsold szét az egészen és told vissza a sütőbe még kb. 15 percig. Az a jó, hogyha egy-két helyen megpirul a zöldség.
Tálald friss kenyérrel, rizzsel vagy quinoával.
Iratkozz fel
Élvezd a feliratkozással járó előnyöket!
Most megkapsz ingyen 1-1 receptet a 3 e-könyvemből!