A házi frissen sült pékárunak ki tudna ellenállni? Nem is kell, hiszen nagyon egyszerűen, és egészségesen el tudod készíteni. Például ezt a teljeskiőrlésű hagymás zsemléket. Az a legjobb ebben a receptben, hogy nem bonyolult, nem kell túl sokáig készíteni. Mutatom a hagymás zsemlék receptjét!
Hozzávalók 8 db-hoz:
500 g teljes kiőrlésű liszt
2 tk só
1 tk nádcukor
25 g friss élesztő
2 fej vöröshagyma
kevés olaj
őrölt kömény,
só, bors
friss bazsalikom és petrezselyem
250-350 ml víz
díszítéshez: növényi tej és egész kömény mag
Hagymás zsemlék elkészítése:
A hagymákat vágd apróra, majd kevés olajon, serpenyőben pirítsd meg. Ha aranybarna, add hozzá a köménymagot, csipet sót és borsot, illetve a petrezselymet és bazsalikomot is. Keverd jól össze és tedd félre kihűlni.
A lisztet mérd i egy dagasztótálba. 250 ml langyos vízben keverd el a cukrot és az élesztőt. Tedd félre, hogy felfusson. Majd öntsd a liszthez, a hagymával együtt. Kezd el dagasztana és ahogy érzed adagold hozzá a vizet. Lágy puha tésztát kell kapj.
Legalább 20 percig dagaszd, éppen ezért dagasztógép használatát javaslom.
Nedves konyharuhával takard le és tedd félre 1 órára, hogy duplájára keljen.
Ezután óvatosan vedd ki a tálból és oszd el 8 felé. Bucizd ki őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tedd át.
Vagdosd be a tetejét keresztebe és kend le növényi tejjel, szórd meg egész köménymaggal. A kömény akár el is hagyható vagy szezámmagé helyettesíthető.
Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra.
15 percig keleszd még a kis bucikat, enniy idő alatt bemelegszik a sütő.
Ha letelt az idő, tedd be sülni nagyjából 40 percig.
Rácsra téve hűtsd ki!
Jó étvágyat, Anna
A videót róla a tiktok csatornámon is megtaláljátok!