A gyümölcsök egészségesek, de tudod, hogy miért? Gondoltál már te is rá, hogy jobban utána nézz a dolognak? Összeírtam néhány pozitív tulajdonságát a gyümölcsöknek.

A második része következik a gyümölcstől való félelem bejegyzésnek. Ebben szeretnék jobban bele mélyedni, hogy mire is valók a gyümölcsök, hogy miért jó az, ha rendszeresen fogyasztod.

De itt szeretném leszögezni, hogy nem vagyok orvos, se dietetikus vagy táplálkozási szakértő, csak alaposan utána olvastam a témának és az ott tanultakat foglalnám össze. Nem szeretnék senkit se becsapni, nem szabad feltétlenül rám hallgatni, főleg, ha komoly problémád van. Mindenképpen fordulj szakemberhez!

Sejtjeink a glükózból élnek

Noha a cukor rossz felfogásunknak köszönhetően ellenségnek tűnik, amelyet el kell kerülni, valójában a test minden sejtjét, különösen az agyunkat átjárja. Csak a megfelelő típusú cukor megléte kell, amelyet a friss gyümölcsökben és a magas szénhidráttartalmú zöldségekben, például a burgonyában, az édesburgonyában és a tökökben találunk.

Az agy tárolt glikogénből készül, amely elsősorban glükóz. Amikor agyi köd tapasztalható, ez általában azt jelenti, hogy az agyad nem kap elég cukrot ahhoz, hogy megfelelően működjön. Valójában, ha nem rendelkezik elegendő glükózzal, leáll.

Ha megpróbálod teljes mértékben kivonni az étrendedből az összes cukrot és szénhidrátot, akkor a tested minden részét felhasználja glükóztartalmának fenntartására, hogy életben tartson, de végül vagy nem fogsz sokáig élni, vagy hamarosan mély pontra kerülsz és feladod a megvonást.

Azon kapod magad, hogy csokit falsz, elcsened a barátod sült krumpliját, vagy egy hamburgert rendelsz saláta helyett, vagy akár minden este egy pohár sörrel/borral fejezed be a napod (amelyek mindegyike cukrot tartalmaz, bár nem az egészséges fajtát.) Nyomós okból vágyakozunk a cukorra és az édes dolgokra.

Szintén fontos tudni: minden szükséges tápanyag csak akkor szívódhat fel, ha glükóz kíséri! Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy hány táplálékkiegészítőt szedsz, vagy mennyire bio vagy tiszta az étel, ha ezeket nem kíséri glükóz nem fognak a tápanyagok rendesen beépülni a sejtekbe és segíteni.

Az igazság a fruktóz intoleranciáról

Egy fruktóz-intolerancia vizsgálat után sokan úgy gondolhatják, hogy nem szabad gyümölcsöket fogyasztaniuk, mert allergiásak a cukorra. Ebben az esetben azonban a zsír is hibás, és nem a gyümölcs. Ha az öreg zsír megduzzad, az ami a bélrendszert körbe veszi, vagy ha új zsírok folyamatosan töltik fel a véráramot, akkor az ehető gyümölcsökben lévő cukrokat nagyon nehéz asszimilálni, mivel a cukor nem képes felszívni az ilyen vastag zsírréteget.  Így egy kilégzéses teszt azt jelzi, hogy cukor van a kifújt levegődben, mert a cukor nem tudott sehova se menni. Az összes zsír blokkolta.

„Ezenkívül a ma alkalmazott fruktóz intolerancia tesztek egyszerűen pontatlanok. Láttam olyan embereket, akiknek fruktóz intoleranciájuk volt, de nem volt problémájuk a gyümölcs fogyasztással. Valójában amikor gyümölcsöt esznek, látják, hogy egészségügyi problémáik eltűnnek. A fruktóz intolerancia tesztek a testben jelenlévő összes cukrot jelzik. Még ha öt nappal korábban is evett csokoládét, ez elindíthatja a tesztet. Még valami, ami szinte mindig kiváltja a tesztet, a tejtermékben található laktóz. Például egy darab sajt, amely valójában cukorral van töltve. Ezért a teszt egyszerűen nem pontos eszköz, és természetéből adódóan hibás.” – Anthony William

Egy másik olyan vizsgálat, amely az emberekben félelmet okoz, egy enzimes teszt, amely azt a következtetést vonja le, hogy valakinek van-e örökletes fruktóz-intoleranciája (HFI). Ha valakinek HFI betegsége van, akkor az orvosok nem találnak a májban aldolaz- b nevű enzimet.

Mindenkinek van ilyen enzim a májában, de ez csökken, amikor az ember magas zsírtartalmú étrendet folytat, akárcsak több száz más enzim is. Ha sok gyümölcsöt eszel, és csökkented a zsír bevitelt, ez az enzim visszatér. A probléma az, hogy a gyümölcs nélkülözése miatt nincs a májban aldolaz-b nevezetű enzim.

Amikor visszaveszed a gyümölcsöt az étrendbe, és csökkented a zsírbevitelt, függetlenül attól, hogy milyen étrendet követsz, akkor megtapasztalhatod a máj gyógyulását – a nem létező fruktóz intolerancia eltűnik. A gyümölcsök egészségesek, hiszen minden sejtedet vitaminokkal, tápanyagokkal, ásványi anyagokkal és fitokémiai anyagokkal táplálja. Nem számít, honnan származol, milyen a genetikád, a gyümölcsöket fogyasztásra teremtették. A világ minden tájáról származó gyümölcs biztosítja a legcsodálatosabb gyógyító előnyöket.

Összegzés

Mielőtt bármilyen információnak is hiszel, győződj meg róla, hogy igazak e és gondold át kétszer.

A gyümölcs nem az ellenség. Valójában éppen ellenkezőleg, a gyümölcs a mi megmentőnk.

A legironikusabb része ennek, hogy az emberek félnek a gyümölcstől, és ez a félreértések és a kellemetlen érzések miatt van. A gyümölcstől nem fogsz elhízni; ez segíthet a fogyásban. A gyümölcs nem okoz pattanásokat; segít kiűzni a baktériumokat, amelyek okozzák. A gyümölcs nem okoz emésztési zavart; bejut a zsigeri zsírba a bél belsejében. A gyümölcs nem okoz cukorbetegséget; a zsír akadályozza meg a cukor bejutását a sejtekbe és inzulinrezisztencia kialakulását. A gyümölcs nem okoz agyi ködöt; segíthet abban, hogy tiszta elméd legyen, mert az agyad valójában cukron él. A gyümölcstől valóban nincs félni valód. A szövetségesed, legjobb barátod, gyógyítód és megmentőd.

A gyümölcsök egészségesek!

Anna

Forrás:

Harvard Medical School

Fruktóz-intolerancia teszt

Biokémiai fogalomtár

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999