Gondolkodtatok már azon, hogy a klímaváltozás mégis milyen hatással lesz (vagy van) ránk? Egyre gyakoribbak az árvizek, szárazságok, hőhullámok.

Éghajlati változások

A földi éghajlat mindig is változott, évezredeken át igen erősen ingadozott az átlagos hőmérséklet – az elmúlt 140 000 évben 12 fokos ingadozások is előfordultak. Emiatt kiszámíthatatlanok voltak a földi viszonyok, fajok tűntek el, de az élet megmaradt, fejlődött.

Az ingadozó hőmérséklet miatt az ember hosszú évezredeken át nem tudott egyhelyben megtelepedni és fejlődni – vándorlással, vadászattal, gyűjtögetéssel telt el közel 190 000 év.

10 000 évvel ezelőtt azonban megváltozott a klíma, pontosabban azóta napjainkig relatíve változatlan volt – az átlagos hőmérséklet változása az utóbbi 10 000 évben többnyire 1 Celsius-fokon belül maradt.

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti.

Klímaváltozás, szárazság,

Hogyan hat ránk a klímaváltozás?

„A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik. A hőhullámokkal szemben a legsérülékenyebbek a krónikus keringési, anyagcsere, légzőszervi, mentális betegségekben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Az elmúlt tíz évben a hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15%-kal emelkedett meg, 2013–2017 során évente egy–öt alkalommal került sor hőségriasztásra, a többlethalálozás 20–1740 eset között változott.” – Magyar Tudomány 2018/09-es száma

A Föld éghajlatában bekövetkező változások befolyásolják az ökoszisztémákat és azok egyedeit. Hasonlóan befolyásolhatja az emberi egészséget is a klímaváltozás.

A környezetváltozás és az ökológiai rendszer károsodása, mely a klímaváltozás következménye. Idetartoznak a növény- és állatvilágra gyakorolt éghajlati hatások, amelyeknek közvetetten emberi egészségre gyakorolt káros hatásuk is van. Az állatok (szúnyogok, rágcsálók) okozta megbetegedések, az allergén növényfajok pollentermelődésének fokozódása a hőmérséklet növekedésével összefüggésben ebbe a problémakörben tartoznak.

Klímaváltozás, globális felmelegedés.

Klímaváltozás és a tiszta víz

Az édesvíz elengedhetetlen az élethez. Az ember víz nélkül átlagosan három napig él. A víz továbbá nélkülözhetetlen az élelmiszerek termeléséhez, minden áru és szolgáltatás létrehozásához, valamint létfontosságú szerepet tölt be a természetben.

Egyre nagyobb kihívást jelent a vízhiány, az árvizekkel, szárazsággal való küzdelem és a tiszta vízhez való hozzáférhetőség hiánya. 

Egyre több nemzetközi és hazai adat is alátámasztja, hogy az egyre gyakrabban előforduló extrém mennyiségű csapadékhullás következtében a jövőben egyre gyakrabban kell számolni ivóvíz-eredetű fertőzések lehetőségével is.

Klímaváltozás, szén-dioxid

A szén-dioxid káros mértéke

A szén-dioxid légköri koncentrációja az iparosodás előtti 280 ppm (részecske per millió) értéket mutatott.

Jelenleg (2021) 413,2 ppm a szén-dioxid koncentrációja a Föld légkörében, ami 149 százalékos emelkedést jelent az iparosodás előtti időkhöz képest, de még 2019-ben is valamivel kevesebb, 410,7 ppm-et mértek. – írja a német Spiegel

Ez az érték messze meghaladja az elmúlt 650 000 év természetes ingadozásainak tartományát. Ráadásul a szén-dioxid-koncentráció éves növekedési üteme (1,9 ppm/év) az elmúlt tíz évben tovább gyorsult.

A metán légköri koncentrációja az iparosodás előtti kb. 715 ppb értékről 2005-re 1774 ppb-re nőtt, ami több mint kétszer magasabb, mint az utóbbi 650 000 év bármelyik természetes értéke. A metán növekedési üteme ugyanakkor az 1990-es évek elejétől csökkent annak köszönhetően, hogy az antropogén és természetes források együttes kibocsátása már csaknem állandó.

Mit tehetsz te az egészséged érdekében?

Mint a legtöbb ilyen kérdés esetén, most is, ami a legfontosabb a megelőzés. Egyénileg is tehetsz a kollektív változásért. Viszont, ami a legfontosabb, hogy a saját egészségedért te vagy a felelős.

Ahogy csak teheted válaszd a bio minősítéssel ellátott élelmiszereket. A legjobb választás, ha te magad meg tudd termelni, vagy kistermelőktől vásárolsz. Csökkentsd vagy hagyd el az állati eredetű élelmiszereket. Bővebben a témáról már olvashatsz az oldalon.

A szervezetedet ellenállóvá kell tenned egészséges, tudatos táplálkozással és rendszeres mozgással!

Járj utána a hulladékmentes életmódnak, és fokozatosan vezesd be az életedbe! Ez a jövőre nézve elengedhetetlen cselekedet.

Olvass a témához kapcsolódó könyveket.

A Nincs időm olvasni kihívás (NIOK) márciusi könyvtémája a környezetvédelem! Itt tudsz csatlakozni!

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form type=”minimal”]

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999