Míg a húst elhagyni talán könnyebb, hiszen rengeteg dologgal lehet helyettesíteni vagy csak kihagyni, addig a tejtermékek esetében már más a helyzet. Hiszen szokásaink, hagyományaink és némi függőségeink kötnek hozzá. A tejről nekem könnyen ment az átállás, de a sajtról már nem annyira.

Az idők kezdete óta számos kultúra virágzott anélkül, hogy tejet ittak volna. Hogy tudtak élni Hawaii bennszülöttei tehéntej nélkül 1793-ig, amikor szarvasmarhákat telepítettek be? Pont úgy, hogy a mexikói bennszülöttek éltek addig, ameddig oda is betelepítették őket 1521-ben.

Nincs még egy olyan emlősállat, aki felnőtt korában is anyatejet iszik, az ember igen! Ráadásul egy másik faj anyatejét!

A tehéntej a borjú növekedését szolgáló folyadék. Erre való. Nincs a földön sem emberi, sem más olyan fejlődő szervezet, akinek szüksége lenne a tehén anyatejére, ugyanúgy ahogy nincs szükségünk zsiráf-vagy egértejre sem.

A legtöbb ember a földön laktózérzékeny. Ez így normális! Miért termelné a tested azt az enzimet, a laktázt, az elválasztás, a csecsemőkor után? Nincs semmi értelme.

A tej egy rizikós élelmiszer emberi fogyasztásra. A tehéntejben található fehérje a leginkább allergizáló összetevő. Ekcémát, aknét, szorulást, savas refluxot, vashiányt, vérszegénységet stb. okoz! 

Az afroamerikaiak 73 %-a laktózérzékeny, az ázsiaiak 95 %-a, amerikai őslakosok 70 %-a és latin amerikaiak 53 %-a!! Náluk a legalacsonyabb a tejfogyasztás. 

Bio vagy nem bio tejtermékek?

Van különbség a bio tej és a sima tej között? Nincs! Nemi hormonokkal telített, mint az ösztrogén, progeszteron így nem számít, hogy sima tej vagy bio tej. A tej hormonok nélkül elképzelhetetlen.

Az organikus tejtermékekben, ugyanannyi telített zsír, koleszterin és galaktóz van. A tejtermékekben általánosságban nagyon sok más dolog is megtalálható, mint például a genny vagy a vér.

A sajt

Colin Campbell kutatótól tudjuk, hogy a kazein, ami a tejfehérje jelentős részét adja, az egyik legerősebb rákkeltő anyagok közé tartozik. A kazein, ami a fő fehérje a tejtermékekben és a sajtokban, az ember emésztőrendszerében szétbomlik, egy olyan anyagra, amit kazomorfinnak hívnak. A kazeinből származó morfinszerű vegyület, az agyban hat és ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, amelyekhez a heroin. Nem ugyanolyan erős a hatása, de elég erős ahhoz, hogy újra és újra fogyasztásra késztessen. Az emberi anyatejben 2,7 g kazein van literenként, míg a tehéntejben 26 g. Nem csoda, hogy függőséget okoz.

Veszélyes tejtermékek

A tejtermékek növelik a rák kialakulásának kockázatát, különösen a hormonháztartást érintő rákok kialakulását pl. mellrákot, prosztatarákot és petefészekrákot. Szóval a legtisztább formájában sem az a fajta élelmiszer amit meg akarnál vásárolni, mert kockázatos. 

A tejtermékeket összefüggésbe hozták az allergiával. Vagy közvetlenül okozzák az allergiát, vagy fokozzák a már meglévőt. Az akné, a pattanások tinédzserkorban, vagy felnőttkorban nem feltétlenül kellene, hogy jelen legyen. Sok esetben a tejfogyasztás okozza és amint megszűnik a fogyasztása a pattanások is megszűnnek.  A tejtermékek összefüggésben állnak a migrénnel is.

Hogy kerül a tej a dobozba?

Először is a tehenet mesterségesen megtermékenyítik. A bikát egy erre a célra kialakított eszközre csatlakoztatják és megfejik, majd a spermát egy hosszú csövön keresztül a tehénbe juttatják. Szó szerint megerőszakolják. A teheneknél 9 hónap a vemhesség, amikor megszül, akkor a borjút azonnal elveszik tőle. Egy kis részét megtartják fejős tehénnek (természetesen az anyjától elszakítva táppal etetve, mert a tej kell az embernek), a legtöbbet azonban azonnal vágóhídra viszik. Ismerős a borjúhús?…

A teheneket pedig egy fejőgépre csatlakoztatják és mindenféle gyengédség nélkül csak fejik. Azok az anyák, akik szoptattak gondolom ismerik azt az érzést, amikor tele van az emlőjük tejjel, feszít és fáj. Na mármost a teheneket csak napi kétszer fejik, ekkor vér és genny is kerül a tejbe (ami a pasztőrözéssel nem tűnik el) és a gép nem tudja mikor álljon le, tehát ha már fáj nekik, akkor is fejik. Minden évben kell szülniük és mikor tejet ad, akkor is megtermékenyítik és ugyanúgy fejik. Amikor már a testük és a lelkük feladja és összeesnek, elviszik őket a vágóhídra és belőlük lesz a hamburgerhús. A tehenekből egyre több és több tejet zsigerelnek ki. A 60-as években egy tehén évente átlagosan 1500 liter tejet adott. Ez mára tízezerre vagy még többre nőtt.

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999