Az első bejegyzést a zero waste, azaz a hulladékmentes életmód kifejtésével kezdeném. Szívből ajánlom nektek, hogy olvassátok el Bea Johnson-Zero Waste otthon és Tóth Andi-Dobd ki a szemetest című könyvét! Az utóbbi egy kicsit jobb, hiszen a magyar emberekre, az itthoni helyzetre íródott. Iszonyatosan tetszik Tóth Andi írása, hogy teljesen az elejéről kezd mindent. Tehát magáról a szemétről ír!

Mit jelent nekem a változás?

Egy új szemüveget adott ez a két könyv. Ezen a szemüvegen keresztül, már látom, hogy milyen pazarlón és nem törődöm módon éltünk. Mennyi olyan dolgot vásároltunk, amit nem kellett volna, amit tudtunk volna helyettesíteni, vagy magunk elkészíteni, de a lustaság és az az érzés, hogy megtehetjük, mindent felülírt!

Sok ember azért nem is akar másként élni mert a saját kis világában jól él, megteheti, hogy a hatodik tusfürdőt veszi, hogy az agyon csomagolt élelmiszert választja, külföldről rendel stb. Ezeknek az embereknek fontos az, hogy mások lássák, hogy ő miket vásárol, hogyan él, az a fontos, hogy irigyeljék! Pedig mennyire nem irigylésre méltó… A pazarlás az egyik legnagyobb „népbetegség” szerintem. Az emberek többsége pazarol, mert akkor úgy érzi luxusban él! Tisztelet a kivételnek, és nem is akarok ezzel általánosítani!

Zero waste célom

Célom, hogy minél több ember szemüveget váltson! Így visszanézve szánalmas voltam. Megvettem a legújabb sminket, kidobtam a régit, csak mert úgy éreztem megtehetem (pedig nem tehettem volna meg), csak azért mert a reklámban láttam! De tudjátok mit? Nem bánom, mert így visszanézve nagyon sokat fejlődtem és ez a fontos! Változtattam, jobbá tettem az életemet, beszéltem róla és másokat is inspiráltam! Tehát, nem kell picsa rosszul érezned magad, mert annyi cuccod van, vagy mert két naponta viszed le a szemetet. Ne érezd magad rosszul, mert itt vagy és érdekel a téma. Érdekel az, hogy az egészségeden javíts, hogy a környezetedet megváltoztasd és te is tegyél az élhetőbb bolygóért!

A minimalista életmód, a zero waste, mind-mind értünk és a Földünkért van. A minimalista életmód nem azt jelenti, hogy semmit se veszel meg és szegényen élsz, hanem, hogy csak azokat veszed meg, amikre szükséged van és nem többre! 

A saját sorsunk a kezünkben van

Mielőtt bárki megjegyezné, hogy környezetvédő létemre könyveket ajánlok…. erre a válaszom, hogy a könyvtárban már amúgy elérhetőek ezeket, illetve nagyon szívesen kölcsön is adom az én példányaimat! Továbbá mind két könyv újrahasznosított papírra lett nyomtatva, Tóth Andi könyve még praktikusabb, mert a lehető legkevesebb hulladékkal járt a gyártása, az alakja miatt.(Tehát ha szeretnéd kölcsönkérni a könyveket Instagramon írj pm-ben és megbeszéljük!)

awesome 18 Fantastic Advertisements » Design You Trust – Design Blog and Community...

„Bolygónk környezete, gazdasága és egészsége válságban van. A természeti erőforrások fogyóban, a gazdaság bizonytalan, romlik az egészségünk. Mit tehetünk egyéni szinten ekkora problémák láttán? A tények nyomasztó valósága bénító hatással lehet ránk, de emlékeznünk kell arra, hogy az egyéni cselekedet is számít, és a változás csak egy karnyújtásnyira van.” – Bea Johnson

A természeti kincsek vészesen fogynak, mi mégis vesszük a kőolaj alapú termékeket, külföldi árukat, nem szezonális élelmiszereket vásárolunk. Általános egészségünk romlik, mégis feldolgozott élelmiszereket tömünk magunkba. Azáltal, hogy vásárolsz valamit, támogatod a gyártási folyamatot, igazolást adsz azoknak, akiket csak a profit érdekel. Rajtunk múlik, hogy ártunk, vagy jobbá tesszük a társadalmunkat.

Az 5R szabály

Refuse– Elutasít! Reduce– Csökkent! Reuse– Újra használ! Recycle– Szelektál! Rot– Komposztál!

Ezeken majd külön bejegyzésben átmegyünk és részletesen leírom nektek, miket is jelentenek. Nagyon egyszerű és ha van hozzá affinitásod, akkor egyáltalán nem fog nehezedre esni, hogy hazavigyél olyan dolgokat, amiket most már az új szemüvegeden keresztül csúnyának és haszontalannak látsz!

Mi vár rád?

Ahhoz, hogy csökkentsd a szemetet és zero waste otthont illetve életmódot alakíts ki, nem kell egyből hippinek lenni és elvonulni az erdőbe. Ugyanolyan „normális” életet élhetsz, mint bárki más, csak sokkal több megspórolt pénzed és időd lesz, mint előtte. A hatalmas boldogsággal a szívedben meg már ne is beszéljünk, hiszen elmenni vásárolni a saját magad készítette vászon/függöny zsákoddal, elismerő tekintetekkel, sokkal jobb érzés, mint egy halom nejlonnal hazatérni és a kukába vágni….

Az életed apránként át fog alakulni, és ez nagyon is jó lesz. Meglátod majd, hogy felemelő hulladékmentesen élni. A további teendőd már csak az, hogy terjeszd, hogy más is olyan boldog és elégedett életet élhessen,mint te, na meg majd a gyerekeink is élhessenek egy szép bolygón!

Remélem, hogy tetszett az első bejegyzés és továbbra is velem maradsz! A következő poszt is hamarosan érkezik, addig is irány a könyvtár/könyvesbolt vagy kérd kölcsön a fent említett két könyvet és böngészd át!

GO GREEN!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999