Ennek a sütinek a különlegessége, hogy nem sima muffin, hanem extrában van rajta egy réteg crumble. A crumble egy zabpehely és zsiradék keveréke. Picit felturbózhatjuk a muffint így. Ha szereted az almás, fahéjas sütiket ez is a kedvenced lesz. Íme az én almás crumble muffin receptem:
Hozzávalók 12 db-hoz:
Crumble rész:
- 85 g liszt
- 35 g porcukor
- 55 g nádcukor
- 45 g zabpehely
- 1/2 tk fahéj
- csipet só
- 60 g hideg margarin/vegán vaj
Tészta:
- 345 g liszt
- 110 g nádcukor
- 100 g fehér cukor
- 1 tk sütőpor
- 1/3 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 1 tk fahéj
- 180 ml növényi tej
- 1 tk almaecet
- 1 és 1/2 tk őrölt lenmag
- 6 ek. olaj
- 2 ek. almapüré
- 1/2 tk vanília aroma
Almás rész
- 3 kisebb alma
- 2 ek. margarin
- 1/2 tk fahéj
Almás crumble muffin elkészítése:
A crumble hozzávalóit tedd egy tálba és morzsold el a margarint benne. Tapintásra legyen olyan, mint a nedves homok. Tedd a hűtőbe.
Az almákat hámozd meg, szedd ki a magházat és kockázd fel. Egy kis serpenyőben olvaszd fel a margarint, és dobd rá az almákat, szórd meg fahájjal. Közepes lángon pár perc alatt picit pirítsd meg.
Mindeközben egy 12-es muffinformát bélelj ki papírral, kapcsold be a sütőt 200 °C-ra. A növényi tejhez add az almaecetet és a lenmagot, keverd el és tedd félre párpercre. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót keverd alaposan össze. Majd add hozzá a cukrokat ezzel is keverd el. A tejhez add az olajat, almapürét, vaníliát és az egészet öntsd a száraz hozzávalókhoz. Gyors, alapos mozdulattal keverd félig össze, öntsd hozzá az almákat ás keverd el rendesen.
A muffin formákat töltsd meg ezzel a masszával, majd a crumble-el szórd meg mindegyiket alaposan. Ha maradt meg belőle a hűtőben 1 hétig eláll.
Tedd a sütőbe 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült-e.
Kellemes sütögetést,
Anna
Pingback: Francia almatorta veganizálva -