Fél év gluténmentes diéta után aszalt paradicsomos ciabatta-val tesztelem magam. Jelentem eddig semmi gond, persze nem eszem túl sokat ezentúl sem, ami gluténos. Talán a kenyérféleségek hiányoztak a legjobban, eddig, bár az Eden Premium lisztekkel is fantasztikus kenyereket lehet készíteni. De lássuk is a receptet, ami pofon egyszerű:
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 50 g pizzaliszt (rétesliszt)
- 1 cs szárított élesztő vagy fél kocka friss
- 250 ml víz
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 2 nagy csipet szárított bazsalikom és oregánó
- 3 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 4-5 nagyobb db aszalt paradicsom
Elkészítés:
A vizet melegítsd meg kéz melegre, szórd bele a cukrot és az élesztőt. Tedd félre, hogy felfusson. A liszteket szitáld egy nagyobb tálba, add hozzá a sót, bazsalikomot, oregánót és keverd el alaposan. A paradicsomokat vágd apróra. Csinálj egy kis mélyedést a közepére és a felfutott élesztőt öntsd bele.
Fakanállal gyors mozdulatokkal dagaszd be, vagy használhatsz gépet is. A kezedet nem ajánlom, nagyon ragacsos lesz a tészta. Add hozzá a felaprított parikat, ha olajban eltett aszalt paradicsomot használsz, akkor 1 evőkanálnyit tegyél az olajból is a tésztába. Jó alaposan dagaszd össze. Majd adj hozzá 1 evőkanál olivaolajat, ezzel is dagaszd jól össze, hogy újra ragadjon. Megint adj hozzá 1 evőkanál olivaolajat és dagaszd össze, de maradjon olajos a felülete. Takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd duplájára, ami kb 1 óra lesz.
Melegítsd elő a sütőt az egy óra leteltével 250 C°-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A pultot, nyújtódeszkát lisztezd jól meg, a tésztát pedig a kezeddel vedd ketté. Az egyik felét óvatosan és lisztes kézzel húzd ki, hosszában hajtsd félbe, majd csavard meg többször. Tedd a tepsibe, a másikkal is ugyanígy járj el.
Ha felmelegedett a sütő akkor süsd 250 C°-on 15 percig, majd 10 percig 215 C°-on.
Jó étvágyat,
Anna