Instagramon kikérdeztelek titeket a múltkor. Megszavaztátok, hogy ezen az oldalon is legyen desszert recept. Omlós tészta, aszalt áfonya és savanykás máz, ez teszi a scone-t igazán finom sütivé egy kávé, vagy tea mellé.
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 50 g teljes kiőrlés tönköly liszt (vagy búza)
- 1 tk sütőpor
- 50 g nádcukor
- nagy csipet só
- 3 evőkanál szilárd kókuszolaj
- 3 evőkanál házi/bolti mogyoróvaj
- 1/2 tk vanília kivonat
- 30 g aszalt vörös áfonya
- 60-120 g vegán natúr joghurt
Kapcsold be a sütőt 220 fokra. A liszteket szitáld egy aprítógépbe, add hozzá a sütőport, cukrot és sót. (Egy nagy méretű aprítóra van szükséged, vagy simán egy keverőtálra és a kezedre. Ekkor viszont nagyon gyorsan dolgozz, hogy a szilárd kókuszolaj ne olvadjon túlságosan meg a kezed között!)
Nyomd meg néhányszor a gombot, hogy egy kicsit elkeveredjenek az alapanyagok. Add hozzá az olajat és a mogyoróvajat, ezzel is dolgozd össze egy picit. Majd add hozzá a vaníliát a vörös áfonyát és két evőkanál joghurtot. Dolgozd el egy kicsit, majd kanalanként adj még hozzá joghurtot ha szükséges. A lényeg, hogy ne legyen nedves és túl száraz sem.
Halmozd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kb 15 cm átmérőjű kört formázz belőle. Simán csak a kezeddel nyomkod szét. Vastagságra két ujjnyi legyen körülbelül.
Vágd hatfelé és kicsit húzd szét őket, hogy legyen hely közöttük (kb.5 cm).
Süsd 10-12 percig, amíg az alja és az oldal aranybarna nem lesz.
Máz:
40 g porcukrot keverj el frissen facsart narancslével, vagy citromlével 1 teáskanalanként adagolva. Sűrűn folyós állagot kell kapj, mint a joghurt.
Locsold meg a frissen sült sütiket a mázzal.
Kellemes sütést,
Anna