Az állatok (csirke, marha, sertés, hal, kacsa, liba, bárány) azért vannak, hogy megegyük őket. Azért élnek a Földön, hogy nekünk legyen mit ennünk, hiszen a húsvét se telhet el kötözött sonka nélkül, vagy a karácsony halászlé nélkül. Az állatoknak, vagyis a haszon állatoknak, ahogy a nevükben is benne van, „csak” annyi hasznuk van, hogy nekünk eledelül szolgáljanak, semmi több. Megeszed az őzet, szarvast? Lehet igen, lehet nem, mert túl cuki, de biztosan nem tartózkodsz tőle.

Azonban azt tudtad, hogy az állatok is éreznek? Hogy a gulyáslevesben a hús, egy érző, intelligens állat darabja úszkál? Tudtad, hogy a (nem szabad földön élő)  marha/disznó/csirke egy olyan szűk helyen éli le sanyarú életét, ahol meg mozdulni se tud, és semmit se csinál csak eszik, eszik egész nap, hogy minél hamarabb le lehessen vágni? Hogy tele tömik őket antibiotikummal, gyógyszerrel, a fertőzések miatt? A tejért élő marhákat megerőszakolják, a kisborjúkat elveszik (megölik, ha hím) majd fejőgépre teszik őket és átlagosan 3 év után hamburgerben végzik? Mindennemű érzéstelenítés nélkül csonkítják őket?……. Nem értesz ezzel egyet? Ezt nem én találom ki, hanem ezek tények! Azokkal pedig lehet, de felesleges vitatkozni!

„Alapvetően nincs különbség az ember és az állat között abban a tekintetben, ahogyan az örömet, fájdalmat,illetve a boldogságot és a szomorúságot képes megélni” – Charles Darwin

Az egyik kicsi unokatesóm megkérdezte az anyukájától, hogy ugye nem lövik le a kutyájukat? Hogy ugye majd csak akkor eszik meg, amikor elpusztult. Nyilván azt válaszolta az anyukája, hogy egyáltalán nem fogják megenni a kutyájukat, hiszen kutyát nem esznek.  Tudni, kell, hogy marha tenyésztéssel foglalkoznak (szerencsére legelőn élő állatok) és valószínűleg hallotta, hogy le kellett lőni az egyik állatot, majd ugye megették.

Miért teszünk különbséget kutya és marha között? Az egyik miért lett háziállat a másik pedig haszonállat? Miért háborodott fel mindenki, amikor az unokatesóm ezt kérdezte? A karnizmus miatt. A karnizmus egyik központi gondolata, hogy a húsevés, egy természetes, normális sőt szükségszerű cselekedet. Ennek az elgondolkodásnak köszönhető, hogy az emberek az állatok bizonyos fajaival, az „ételként” besorolt állatokkal, olyan kegyetlenséggel képesek eljárni, amit más fajokkal (háziállat) szemben elfogadhatatlannak és állatkínzásnak tartanak és elítélnek. Az állatok besorolása (melyik ehető és melyik nem) kultúránként és földrészenként eltér. Az ember szeret Istent játszani és megmondani, hogy kinek mi a sorsa.

Sokan mondják, hogy ők sose tudnának megölni egy állatot, mondják miközben csirkeszárnyat esznek. Hogy is van ez? Igaz fizikailag nem ő ölte meg, de fizetett érte, hogy valaki megölhesse a csirkét. Végül is ő ölte meg! Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegán lenne!

Ma már nem értem, hogy egyesek, hogy képesek állatokat enni, miközben ott fekszik a földön a kutyájuk, macskájuk.

„A függetlenül gondolkodó ember számára van valami az állatok szenvedésében, ami még az emberi szenvedésnél is tűrhetetlenebb. Mert az utóbbi esetben legalább elismerjük, hogy a szenvedés rossz, és az elkövetője bűnöző. De naponta állatok ezreit mészárolják le hiábavalóan, a bűntudat legkisebb jele nélkül. Ha bárki erre célozna, nevetségesnek tartanák. És ez a megbocsáthatatlan bűn.” – Romain Rolland

Egy nap majd az emberiség eljut arra a szellemi, intellektuális szintre, hogy az érző, szerető földlakókat nem öldökli le pusztán azért, hogy kulináris élvezeti igényeit kielégítse. Akkor majd úgy tekintenek a mai emberiségre, mint barbár őseikre.

Színtiszta növényi étrenddel is teljes, egészséges életet lehet élni! Nem, egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek állati fehérjére, húsra! Miért is lenne? Sehol se lehet olvasni olyan álláspontot, hogy a hús egészséges, hogy ami benne van az jó. Miért is nem? Mert nem igaz, nincs olyan tanulmány, ami kimondaná, hogy a húsevés szükségszerű és egészséges! Ezzel szemben tanulmányok ezrei vannak, abból a célból, hogy bemutassák, hogy a növények milyen gyógyító erejűek, és teljes értékű növényi étrend az egyetlen olyan étrend, ami az emberi szervezetnek tökéletes. Sose hallani, hogy valaki növényeket evett és rákos lett, vagy cukorbeteg lett, elhízott. A teljes értékű növényi étrend (tehát, a friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek) pont az ilyen betegségek megelőzésére tökéletes. Nyilván előfordulhatnak ezek a betegségek akkor is ha növényi étrendet folytatsz, de nagyon kicsi az esélye, ha teljes értékű növényi ételeket eszel.

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999