A chia mag eredetileg Dél-Amerikából származik, ahol hagyományos élelmiszerként és gyógyászati célokra is használták. A chia kis, ovális, szürkésbarna vagy feketésbarna színű, és rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Jellegzetes tulajdonsága, hogy képes nagy mennyiségű folyadékot magába szívni, és zselészerű állagot kialakítani. Ezért gyakran használják például smoothie-kban, joghurtban, pudingokban vagy más ételekben. 

A chia mag egészségügyi előnyei

 1. Omega-3 zsírsav:

  Az alfa-linolénsav (ALA) az egyik fő omega-3 zsírsav a chia magban. Az ALA az agy egészségének támogatásában fontos szerepet játszik, és a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezésben is szerepet játszhat. Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a trigliceridszintet és a vérnyomást, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez.

 2. Fehérje:

  Kiváló fehérjeforrás, különösen vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára fontos forrása lehet, hiszen tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

  A fehérje segít a szövetek regenerációjában, az izomtömeg fenntartásában, és a teljes testműködés szempontjából alapvető makrotápanyag.

 3. Rost:

  A chia mag rosttartalma egyike a legmagasabb élelmiszerek között. A rostok segítik az emésztést, megakadályozzák a székrekedést, és támogatják a bélrendszer egészségét.

  A lassú felszívódású rostok segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában és a hosszantartó energiaellátásban.

 4. Vitaminok és ásványi anyagok: Különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, például kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinket és B-vitaminokat.

  Kalcium: Fontos a csontok és fogak egészségéhez.

  Foszfor: Az energiatermelés és a sejtek szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen.

  Magnézium: Szükséges az izomműködéshez, az idegrendszer működéséhez és a szív egészségéhez.

  Cink: Támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást és az anyagcserét.

 5. Antioxidánsok: A chia magban található antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek védelméhez a szabad gyökök okozta károsodás ellen.
 6. Vércukorszint stabilizálása: Segít a vércukorszint stabilizálásában, amely fontos lehet a cukorbetegség kezelésében vagy a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
 7. Jódtartalom: A jódtartalma fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, amely befolyásolja az anyagcserét és az energiaszintet.

 8. Súlykontroll: A chia mag a magas rosttartalmának köszönhetően segít a teltségérzet kialakításában, ami hozzájárulhat a testsúlyunk megtartásához.

Mértékkel fogyaszd

Mértékkel való fogyasztása nem csak a chia magra vonatkozik, hanem általánosságban elmondható az étkezésről és az italok fogyasztásáról is.

A kiegyensúlyozott étrend különböző tápanyagokat biztosít, és elkerüli a túlzott mennyiségű egyes tápanyagok fogyasztását. Például a chia mag esetében, bár gazdagok omega-3 zsírsavakban és rostokban, más élelmiszerek is szükségesek a teljeskörű táplálkozáshoz.

Néhány tápanyag túlzott mennyiségben is káros lehet. Például a chia mag omega-3 zsírsavai kiválóak, de túlzott bevitelük esetén is lehetnek egészségügyi problémák.

Bár a chia mag számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, nagy mennyiségben néhány ember esetén gyomorproblémákat, allergiás reakciókat vagy más mellékhatásokat okozhat. A mértéktartás segíthet elkerülni ezeket a problémákat.

A Valentin-napi különkiadásban egy finom chia puding receptet is találsz!
Lepd meg magad még Valentin-nap előtt, majd készítsd el a párodnak.

Szeretnél még többet tudni?

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999