Ahogy már láthattátok az egyik insta storyban, kaptam mamától néhány kg óriás cukkinit. Nos nagyjából a felét lereszeltem és ment a fagyasztóba, de azért frissen is készítek néhány fogást belőle. Le is írom az egyik receptet, amit úgy találtam ki, hogy ne legyen sok idő, legalább egy 50 cm-es cukkini elfogyjon és laktató is legyen. Ráadásul semmi extra „vegán” kiegészítőm nem volt itthon, gondolok itt rizstejszínre, tejfölre vagy sajtra, ezért ez teljes értékű növényi ételnek mondható! 🙂
A spagetti tésztát választottam, de természetesen teljesen mindegy milyen fajtát használtok.
Hozzávalók:
- 500g tészta
- 1 óriás cukkini vagy 2 közepes
- fél csomag fagyasztott spenót kocka vagy két nagy marék friss
- egy fej vörös/lilahagyma
- 2 gerezd duci fokhagyma
- só, bors, fehér bors
- egyéb fűszerkeverék amit otthon találsz
- friss majoránna és kakukkfű (szárított is jó)
- 1-2 ev sörélesztőpehely
- kb. 1 ev. étkezési keményítő
- olivaolaj vagy zöldségleves alaplé
Tedd fel a tésztát főni, közben felezd el a cukkinit és darabold kicsire. Az egyik felét tedd fel vízbe főni. Ha túl magos, akkor magozd ki.
Aprítsd fel a hagymát és egy kevés olívaolajon párold meg. Add hozzá a cukkini másik felét (felkockázva). Közepes lángon fedővel kicsit párold.
Ha éppenhogy megfőtt a vízben a cukkini, szűrd le és tedd egy turmixba, aprítóba vagy csak botmixerrel pürésítsd. Adj hozzá sót, borsot és fűszerkeveréket, én csirkehúshoz ajánlottat használtam. Adj hozzá 1 evőkanál sörélesztőpelyhet is. Keverd el és tedd félre. Szűrd le a tésztát.
A serpenyőben lévő cukkinihez reszeld hozzá a fokhagymát és fűszerezd be alaposan. Add hozzá a friss majoránnát, egy kevés kakukkfüvet, fehér borsot, sót, fekete borsot. Könnyű fűszerekkel ízesítsd. Dobd hozzá a spenótot is.
Az cukkinipüréhez keverd el csomómentesen az étkezési keményítőt és öntsd a serpenyőbe. 1-2 percig forrald fel, majd keverd hozzá a tésztát is.
Tálaláskor ha szeretnéd szórd meg egy kis sörélesztőpehellyel.
Jó étvágyat!
Anna