Cukkinis briam

Ismeritek a briam-ot? Görög lecsónak is hívhatjuk, de ennél azért jóval több. Általában padlizsánból, cukkíniből, paradicsomból és hagymából áll. Egy edényben jó sok olivaolajjal összesütik, egy blokk fetával a tetején tálalják. Az én változatomon egy gyors vegán „feta” van és sok cukkinit tartalmaz. Kíváncsi vagy a cukkinis briam receptjére? Olvass tovább, majd készítsd el!

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1-1 fej vörös és lilahagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 konzerv (fűszeres) darabolt paradicsom
  • só, bors
  • friss kakukkfű, zsálya, oregánó, menta
  • 1 dl extra szűz olivaolaj, 50 ml sima olivaolaj

Vegán „fetához”:

  • 1 tömb natúr tofu
  • 2 tk. só
  • nagyjából 1-2 dl víz

Cukkinis briam elkészítése:

Első lépésként a „fetát” kell elkészíteni. A tofut egy nagyobb tálba törd kézzel falatnyi darabokra. Nem kell egyformának lennie.  Egy kis tálba keverd el a sót és a vizet alaposan. Majd öntsd a tofura. Forgasd át és tedd félre.

Kapcsold be a sütőt 200 °C-ra. Egy közepes jénait készíts elő.

A cukkíniket, paradicsomokat, hagymákat karikázd fel, de nem kell túl vékonynak lenniük. A fokhagyma gerezdeket csak vágd félbe.

A friss fűszernövényeket aprítsd fel. Mennyiségileg tetszőlegesen használhatod, ízlésed szerint. Szárított fűszereket is használhatsz!

Az olajokat keverd össze, reszelj bele egy fokhagymát, sózd és borsozd egy kicsit.

A jénaiba öntsd a darabolt paradicsom felét, majd szépen állítva sorakoztasd fel a zöldségeket, tetszőleges sorrendbe. A fokhagymákat ide oda dobd bele. Öntsd rá a paradicsom konzerv másik felét és az egészet locsold meg az olajjal.

Tegyél rá fóliát vagy a jénai fedelét és süsd 30 percig.

Majd vedd le a fedőt vagy fóliát. A vegán „fetát” morzsold szét az egészen és told vissza a sütőbe még kb. 15 percig. Az a jó, hogyha egy-két helyen megpirul a zöldség.

Tálald friss kenyérrel, rizzsel vagy quinoával. 

A videót róla a tiktok csatornámon is megtaláljátok!

Kövessetek ott is!

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999