Kijelenthetem, hogy szeretjük a gombát. Annyira, hogy a múlt héten megfigyeltem mit főzök és mindenbe raktam gombát. Ezt a töltött gombát most csináltam másodszor és gondoltam megosztom veletek. Szeretjük a curry-t, szeretjük az indiai ízeket és így dobtam össze ezt a töltött gombát. Egy nagy tál salátával és kurkumás rizzsel ettük.
Hozzávalók:
- 6 nagyobb fej gomba
- 1 lilahagyma
- zöldségleves alaplé
- só, bors
- curry fűszerkeverék
- 1-2 tk kurkuma
- 1 nagy csésze rizs
- kaliforniai paprika
- kisebb csiperke gombák, kb 4db
- 2 ev sörélesztőpehely
- 1 tk miso paszta
A nagy gomba fejeket mosd meg, majd egy kevés olajon kezd el pirítani őket. Mind két oldalukat pirítsd meg gyorsan, ne engedjenek levet. Majd tedd egy tényárra. Én egy műanyag rácsra rakta, hogy kicsepegjen a felesleges lé belőle. Tedd fel a rizset főni dupla mennyiségű vízben és add hozzá a kurkumát, sót.
Aztán a lilahagymát zöldségleves alaplén párold meg, tedd hozzá a nagyon kicsire aprított paprikát, párold össze, közben fűszerezheted is. Majd forgasd bele a nagyon kicsire aprított csiperkét is. Add hozzá a sörélesztőpelyhet a miso pasztát, ha használsz vagy egy kis zöldséglevest még. Kóstold meg és a ha kell fűszerezz utána. Ha kész a rizs én van amikor egy-két evőkanálnyit teszek a töltelékbe is. Ez kihagyható és így is meg lehet tölteni a gombákat. Oszlasd el egyenlően és egy nagy adag salátával kínáld.
Érdekesség: A gombák serkenthetik, az immunműködést. Egy ausztrál kísérletben kiderült, hogy azoknak az alanyoknak a nyálában mért IgA-szint – ezek az antitestet semlegesítik a vírusokat, és megakadályozzák, hogy bekerülhessenek a szervezetbe-, akik mindennap ettek egy bögrényi főtt csiperkegombát, akár ötven százalékos emelkedést mutatott. Úgy tűnik, hogy ezek az alanyok ennek köszönhetően kevesebb vírusfertőzést kaptak el. (Dr. Michael Grege, Hogy ne halj meg)
Jó étvágyat,
Anna