Lassan mindenkinek a fülén jön ki a pálmaolaj mizéria. Szerencsére egyre inkább terjed el, hogy a pálmaolaj káros, veszélyes és felesleges. Ha te még nem hallottál róla olvass tovább. Leírom, hogy mi is a pálmaolaj, miért érdemes kerülni, milyen károkat okoz és mit tehetünk.

Mi az a pálmaolaj?

„A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma (Elaeris guineensis) nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, míg a pálmamagolaj a pálmafélék magvaiban van fölraktározva. A terméshús és a mag 60-70% zsiradékot tartalmaz.” – wikipedia

Miért káros?

Először is az olajpálma egy gyorsan növő növény, leginkább Malajziában, Indonéziában termesztik. Malajzia a 2018/19-es gazdasági évben csaknem 21 millió tonna pálmaolajat állít elő. Ez 6 százalékkal több, mint az előző évben volt. A betakarított terület 5,3 millió hektár, ez 100 ezer hektáros bővülésnek felel meg. Indonéziában pedig, a világ elsőszámú kibocsátójánál csaknem 45 millió tonna pálmaolajra van kilátás. Ez a két ország adja a világ pálmaolaj-termelésének 91 százalékát.

Ahhoz, hogy termőterülethez jussanak a termesztők, esőerdőket kell irtani, leginkább égetéssel. Ez több szempontból is veszélyes, hiszen az égetéssel rengeteg szén-dioxid szabadul a légkörbe (amit az egyre inkább csökkenő fás területek nem tudnak megtisztítani), ami a legfőbb hozzájárulója  a globális felmelegedésnek. Másrészt az esőerdők irtásával rengeteg állat élőhelye szűnik meg, ráadásul a kihalás szélére sodornak több állatfajt is ezzel.

Hetente átlagosan 50 orangután pusztul el a pálmaolaj termelés következtében. Az orángutánok a pálmaolaj ipar legnagyobb kártevői, ezért az erdőirtásokon dolgozókat felkészítik rá, hogyha ha orángutánok keresztezik a kitermelés útját, akkor el kell bánni az állatokkal, még akkor is, hogyha ez egyáltalán nem humánus. 

Az országban élő emberek fulladoznak a füsttől. A szmog miatt egyre több a tüdőrákban és egyéb légúti megbetegedésben elhunyt ember. 

 Az olajpálmák után jó pár évig nem telepíthető semmi más a gyökerükben lévő mérgező kémiai vegyületek miatt. 

Sajnos az Indonéz (korrupt) állam nem tiltja és nem is szól bele az olajpálma termesztésbe, és abba se, hogy miként irtanak vagy ültetnek. 

Az Európai Unióban 2017-ben hét százalékkal többet használtak a pálmaolajból, mint egy évvel korábban. Ennek több mint a felét (51 százalékát) bioüzemanyagként égettük el. A fennmaradó részből tíz százalék fogyott energiatermelésre, és csak 39 százalékot használt fel az élelmiszeripar – noha hagyományosan ezzel asszociálják az anyagot.

Az 51 százalékos üzemanyagcélú felhasználása azért meglepő, mert a legtöbb autós nem is tudja, hogy pálmaolaj-adalékanyagot tankol a benzinnel. Eközben éppen az Unió kutatói mutatták ki, hogy a hajdanán világmegmentőként ünnepelt bioüzemanyagok valójában növelik a szén-dioxid kibocsátást, ahelyett, hogy csökkentenék.

Miért kell pálmaolajat használni?

Manapság mindenben IS van pálmaolaj. Mosószerekben, öblítőkben, szappanokban, kozmetikai termékekben, csokoládékban, fagyikban, készételekeben, tartós kenyerekben, túrórudiban, kekszekben, bio-dízelben, üdítőkben, chipsekben…. sorolhatnám holnapig. 

A pálmaolaj ugyanis a legolcsóbb növényi olaj a világon. Emellett számos praktikus tulajdonsága van, kevéssé oxidálódik, jól eltárolható, hosszú ideig használható, 35 Celsius fokon olvad, így pl.: a kekszek töltelékében is ezért van. 

Attól, hogy valami nem káros az egészségünkre még veszélyes lehet a Földünkre! 

Sokan nem értik, ahogy régen én se tudtam róla, hogy miért olyan rossz a pálmaolaj, hiszen az csak növényi olaj, olyan mint a többi. Ez korántsem igaz! Sajnos hatalmas áldozatot kell hozni ahhoz, hogy pálmaolaj legyen mindenben, szerintem feleslegesen! Igaz, hogy nincs egészségkárosító hatása, hiszen nem iszol meg egy pohár pálmaolajat naponta, hogy attól szívrohamod legyen, DE! ez még nem jelenti azt, hogy nyugodtan használhatnánk vagy vásárolhatnánk! Azt meg végképp nem értem, hogy egyes bioboltokban miért lehet pálmaolajat vásárolni! Tudjátok ez miért van? Pontosan azért, amiért egyes bio termékek is tartalmaznak pálmaolajat, nincs rá törvény, és attól, hogy valami bio még nem jelenti, hogy jó is. 

Fenntartható ültetvény?

Az olajpálma termesztése minden esetben az eredeti növényzet teljes elpusztítását igényli… Ha a trópusi esőerdő megóvása elsődlegességet élvez a társadalmunkban, akkor (ezeken a területeket) nincs mód a pálmaolaj-termelésre. 

A Nutella is állítólag „fenntartható” pálmaolajat használ, ami semmit se jelent, attól még ugyanúgy egészségtelen, és káros. Senkinek ne legyen könnyebb a lelke ettől a ténytől, ahhoz, hogy pálmaolajat nyerjenek ugyanúgy termőterületek kellenek, ugyanúgy állatok élőhelyei pusztulnak ki!

Az esőerdőkre, bár messze vannak tőlünk, elképzelhetetlenül nagy befolyással vagyunk, egy kis tudatossággal több ezer kilométerről is tehetünk értük.

Hogyan vásárolj?

Olvass! Minden terméket kérdőjelezz meg, mert olyanban is lehet pálmaolaj, amiben nem is gondolnád. Keresd a címkét, de leginkább olvasd el az összetevő listát. Előre szólok nem lesz könnyű dolgod, sok lemondással jár.

Viszont észrevettem, hogy ha teljes mértéken kizárom a pálmaolajat, sokkal egészségesebb ételeket vásárolok, hiszen a készételek, a legtöbb csokoládé, a kekszek, fagyik mind-mind kiesnek a kosaramból.  Nekünk van választásunk, az orángutánoknak nincsen.

Csatlakozz te is azokhoz, akik bojkottálják a pálmaolajat, legyél te is olyan ember, akit érdekel, hogy mi történik a világ másik felén. Hiszen te is tehetsz, azért, hogy megmeneküljenek az ártatlan állatok, növények milliói és egy élhetőbb bolygónk legyen!

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999