Újévi fogadalmak és egészséges életmód:

útmutató a sikeres változáshoz

Az új év új lehetőségeket hoz magával és sokan az újévi fogadalmakkal vágnak neki a friss kezdetnek. Ha az egészségesebb életmód felé irányuló célok szerepelnek a listádon, ne aggódj, nem vagy egyedül! Január az egyik legkedveltebb időszak a fogadalmak és a pozitív változások megfogalmazására. Az alábbiakban adok néhány tippet, hogy az egészséges életmód elérése ne csak kitűzött cél maradjon, hanem valósággá is váljon.

1. Reális célok kitűzése:

Az első és talán legfontosabb lépés az, hogy tűzzünk ki reális célokat. Ne várjunk túl sokat túl gyorsan. A kis lépések vezetnek a nagy változásokhoz. Például, ha a célunk a testsúlycsökkentés, kezdetben tűzzünk ki elérhető súlycsökkenési célokat hetente vagy havi szinten.

2. Apró lépésekben:

Az egészséges életmód nem azt jelenti, hogy azonnal megváltoztatjuk az étrendünket és minden nap edzőterembe járunk. Kezdetben próbáljunk ki egyszerűbb változásokat, például több vizet inni, több zöldséget enni vagy naponta rövid sétákat tenni. Nagyon könnyen alábecsüljük a napi szintű, kis változások értékét. Meggyőzzük magunkat arról, hogy a masszív sikerhez ugyanolyan masszív cselekvésre van szükség. Arra kényszerítjük magunkat, hogy földrengető, mindenki által emlegetett fejlődést érjünk el. Mindeközben pedig az 1 százalékos javulás nem különösebben említésre méltó – néha nem is észrevehető -, mégis sokkal több értelme van, különösen hosszú távon.

Ha egy év alatt mindennap 1 százalékkal jobban teljesítesz, az év végére harminchétszer jobb leszel, mint voltál. (1,01365=37,78)

3. Motiváció megtartása:

Az első lelkesedés után a motiváció könnyen elhalványulhat. Készítsünk egy naplót, kövessük az elért eredményeket és emlékeztessük magunkat arra, miért indultunk el az egészséges életmód felé vezető úton.

Tudtad, hogy azok, akik étkezi naplót vezetnek kétszer annyi kilótól szabadulnak meg és tartósan, mint azok, akik nem írnak naplót?

A kitűzött célodat a legkönnyebben úgy tudod elérni és közben motiváltnak maradni, ha minden zavaró dolgot elteszel a szemed elől. Ha az életmódváltás a célod és egészségesen szeretnél étkezni, akkor a chips, cukros üdítők és társai ne legyenek elől add oda valakinek, vagy tedd olyan helyre, amit csak nagyon nehezen érsz el.

4. Változatos étrend:

Az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kedvenc ételeinkről. Próbáljunk ki új recepteket, fedezzünk fel új, tápláló ételeket, és variáljuk az étkezéseinket a szükséges tápanyagok biztosítása érdekében.

5. Közösség fontossága:

Az út egyedül is megtehető, de sokkal könnyebb és élvezetesebb, ha van támogatásunk. Csatlakozzunk egészséges életmódra ösztönző közösségekhez, osszuk meg céljainkat barátokkal vagy családtagokkal és inspiráljuk egymást a kitartásra.

6. Jutalmazás:

Ne felejtsük el megjutalmazni magunkat az elért eredményekért. Egy kis örömöt beiktatni az utunk során, segíthet fenntartani a motivációt és az elkötelezettséget. Ami jutalmazó, azt megismételjük. Ami büntet, azt kerüljük. A pozitív érzelmek ápolják a szokásokat, a negatív érzelmek pusztítják őket.

Az újév egy új lehetőség arra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Az egészséges életmód nem csak egy célt jelent, hanem egy folyamatos utazást, amely során fokozatosan változtatunk szokásainkon és élünk egészségesebben. Tedd meg az első lépéseket most, legyen terved, ami alapján haladsz az utadon és ne felejtsd el megjutalmazni magad minden apró cél elérésekor!

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999